Espoon modernin taiteen museo Emma sijaitsee Tapiolassa WeeGee-talossa, joka oli aiemmin Weiling+Göösin kirjapaino. Tämä 1960-luvulla valmistunut Aarno Ruusuvuoren suunnittelema rakennus edustaa betonibrutalismia, mistä johtuen se mielestäni sopii mainiosti nykytaiteen näyttelypaikaksi. Rakennus myös nivoutuu hyvin yhteen Tapiolan muun betoniarkkitehtuurin kanssa.

Me olemme vierailleet Emmassa pari kertaa. Viimeisimmällä vierailulla elokuussa 2023 tutustuimme loppuvuodesta 2022 avattuun Collection Kakkosen muotoilu- ja taide-esineistä koostuvaan pysyvään näyttelyyn. Tälle kauppaneuvos Kyösti Kakkosen keräämälle kokoelmalle on rakennettu museoon erillinen näyttelytila.

Näyttelyjen ohella Emmassa voi tutustua myös yhä edelleen varsin futuristiseen 1960-luvun lopun muovista rakennettuun Futuro-taloon. Yksi kahdestakymmenestä valmiiksi asti ehtineestä arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemasta Futurosta nököttää WeeGeen takapihalla ja sitä voi katsella niin ulkoa kuin sisältäkin Emman kanssa samalla pääsymaksulla. Niin ikään samaan pääsymaksuun kuuluu myös samaisessa WeeGeessä sijaitseva Espoon kaupunginmuseo KAMU.

Collection Kakkosen näyttely osoittaa, että ei ole mitenkään selvää missä kohdassa taide muuttuu teolliseksi muotoiluksi ja päinvastoin. Esillä on erityisesti lasia ja keramiikkaa. Jostain syystä näistä kahdesta materiaalista juuri lasi puhuttelee minua enemmän ja siksi lasista tehtyjen teosten äärellä kului suurin osa ajasta. Lasin puhaltaminen on aina kiehtovaa katseltavaa ja juutuinkin heti ruudun äärelle teosten syntyä esittelevää videota ihmettelemään.

Kokoelman lasiesineet poikkeavat toisistaan todella paljon. Mukana on kodeistakin tuttuja käyttöesineitä sekä myös varsin eksoottisia teoksia. Keraamisten teosten erikoisimmasta päästä ovat Kim Simonssonin nylonnukalla pinnoitetut keramiikkatyöt. Tekniikan tuloksena on pehmeän näköinen sammalmainen pinta, joka piilottaa sisäänsä kovan keramiikan. Ehdin jo vähän ihmetellä, mitä nämä teokset ylipäänsä tekivät tässä joukossa, kunnes tutustuin niistä kertovaan infokylttiin.

Kakkosen kokoelman lisäksi Emmassa on nähtävillä useampia pysyviä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Pysyvistä näyttelyistä Kosketus esittelee nykytaidetta meiltä ja muualta Saastamoisen säätiön kokoelmasta. Bryk & Wirkkala -katseluvarasto puolestaan tarjoilee museovieraiden nähtäväksi koko Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelman. Nimensä mukaisesti kyseessä on säilytystila, joka on samalla myös niin näyttely kuin työskentelytilakin. Vaihtuvien näyttelyjen joukossa on ollut useita mediassa näkyvyyttä saaneita ulkomaalaisten taiteilijoiden näyttelyitä. Kaikki museon kulloinkin esillä olevat näyttelyt kannattaa tarkistaa ennen vierailua museon virallisilta sivuilta täältä.

Emma on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin ovet ovat avoinna klo 11-17 ja keskiviikosta perjantaihin klo 11-19. Pääsymaksu on 20€, mutta sen voi kuitata myös Museokortilla. Ajantasaiset tiedot aukioloajoista ja pääsymaksuista kannattaa tarkistaa museon virallisilta sivuilta täältä.


Emma on ehdottomasti Espoon mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Erityisesti vaihtuvat näyttelyt houkuttelevat vierailulle, mutta myös pysyvistä näyttelyistä ainakin tuo Collection Kakkonen on jo itsessäänkin vierailun arvoinen. Tapiolaan on helppo saapua autolla ja museon yhteydessä on hyvin pysäköintitilaa. Ulkopaikkojen lisäksi ihan museon vieressä sijaitseva Pysäköintilaitos Kulttuuriparkki on hyvä vaihtoehto. Metrolla saapuvan kannattaa jäädä pois Tapiolan asemalla, josta on noin 750 metrin kävely Emmaan. Myös bussiyhteyksiä on tarjolla. Hyvät ohjeet saapumisesta eri välineillä löytyvät museon sivuilta täältä.

6 kommenttia

    1. Aron 2.11.2023 at 19:05

      Kiitos vinkistä, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Saatamme käväistä Emmassa uudemman kerran lähiaikoina.

      Vastaa
  1. Mika / Lähtöportti 3.11.2023 at 12:34

    Hyvä kun kirjoitit Emmasta, sillä meidän on ollut jo kauan tarkoitus käydä siellä, mutta perille ei olla vieläkään päästy. Moderni taide ei lähtökohtaisesti kuulu suosikkeihini, mutta esimerkiksi Futuro-talo kiinnostaisi. Nyt kuviasi katsellessa huomaan, että olisihan tuolla vaikka mitä mielenkiintoista. Esimerkiksi lasiesineet ovat yllättävän kiehtovia, totesin sen keväällä kun Tuusulan Erkkolassa oli (ja meni) Helena Tynellistä ja hänen lasitöistään kertova näyttely. Noita vihreitä sammaltyyppejä olen puolestaan nähnyt joskus Keravan taidemuseossa Sinkassa. Sinkan vaihtuvista näyttelyistä monet ovat olleet kiinnostavia. Tämänhetkisen näyttelyn aiheena siellä on taikuus.

    Vastaa
    1. Aron 6.11.2023 at 21:16

      Futuro on kyllä varsin mielenkiintoinen ja on ollut varmasti aikoinaan todella futuristinen hökötys. Nykyisin ehkä pikkuisen turhan muovisen tuntuinen, jotta vakavasti voisi asumukseksi mieltää. Toisenkin Futuron olemme nähneet keskellä peltoa Jenkeissä, mutta sitä emme käyneet tutkimassa lähempää. Espoon Futuroon kurkistimme myös sisäpuolelle ensimmäisellä Emma-vierailullamme. Kiitos tuosta Sinka-vinkistä. Enpä ole moisesta paikasta koskaan kuullutkaan, laitetaanpa korvan taakse.

      Vastaa
  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 3.11.2023 at 21:40

    Kiinnostava kohde, joka oli itselleni ihan vieras. Tuo 20 euroa on toisaalta varsin kova hinta, mutta museokortti tässäkin tapauksessa järkevä ratkaisu. Ja toisaalta, kyllähän tuon 20 euroakin kerran toki maksaa.

    Vastaa
    1. Aron 6.11.2023 at 21:19

      Museokortti on kyllä hyvä investointi. Suomi on mielenkiintoisia museoita täynnä. Emma on yksi näistä, jo pelkästään pysyvien näyttelyjensä ansiosta. Vaihtuvat näyttelyt ovat nekin vaikuttaneet mielenkiintoisilta, kuten vaikkapa tuo Pirkon kommentissaan vinkkaama.

      Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *