Osakan linna on tyypillinen japanilainen linna, jossa näkyy niin maan sotaisa historia kuin estetiikan kaipuukin. Linnaa rakennettaessa tärkeässä asemassa olivat niin vahvat muurit ja vallihauta kuin keskustornin yksityiskohtien kultauskin. Nyt nähtävä linna on, samoin kuin moni muukin Japanin maamerkeistä, rakennettu toisen maailmansodan jälkeen. Japanilaiset kuitenkin osaavat rakentaa vanhaa kunnioittaen.

Osakan linna rakennettiin ensimmäisen kerran 1500-luvun lopulla. Linna paloi useamman kerran niin taisteluiden kuin salamaniskujenkin seurauksena. Aina se kuitenkin rakennettiin uudelleen ja sen varustuksia parenneltiin. Toisen maailmansodan aikana Osakan linnassa toimi ase- ja ammustehdas, minkä vuoksi linna oli pommitusten kohteena. Linna kärsikin suuria vaurioita, joskin 1900-luvun alkupuolella restauroitu upea keskustorni säästyi pienin vaurioin. Nykyinen Osakan linna on 1990-luvulla tehdyn uudelleenrakennuksen tulosta.

Linnan alue on kuuden hehtaarin suuruinen ja sen ympärillä on suuri puisto. Linnaa kiertää kaksi vallihautaa, joista sisempi päättyy linnan muureihin.

Osakan linnan rakennutti sotapäällikkö Toyotomi Hideyoshi, jota pidetään Japanin toisena suurena yhdistäjänä. Hän kielsi kansalta aseet ja määräsi takavarikoidut miekat sulatettaviksi. Sulatetuista miekoista valettiin buddhan kuvia. Osakan linna toimi Toyotomi Hideyoshin päämajana, joskin herra itse kuoli pian linnan valmistumisen jälkeen.

Linnan muureissa on nähtävillä todella isoja kivenmurikoita. Suurimmat vanhat kivenlohkareet ovat jopa 100 tonnin painoisia. Näiden jässiköiden siirtämisessä olisi nykytekniikallakin tekemistä.

Osakan linnalle on kätevä saapua metrolla tai junalla. Me saavuimme Shin-Osakan luotijuna-asemalta JR:n junalla Morinomiyan asemalle, joka sijaitsee aivan linnaa ympäröivän puiston kaakkoislaidalla. Vaihdoimme matkalla junaa Osakan asemalla. Jos sinulla sattuu olemaan Japan Rail Pass voimassa, on tämä erityisen kätevää, sillä JR:n operoimat paikallisjunatkin kuuluvat passin piiriin. Kävelimme puiston läpi linnalle ja poistuimme aikamme linnaan tutustuttuamme puiston pohjoislaidalla sijaitsevan Osaka Business Parkin metroaseman suuntaan.

Linnan keskustorni on ulkoa päin viisikerroksinen, mutta sen sisällä on kuitenkin kahdeksan kerrosta. Keskustornissa toimii museo, joka esittelee Osakan ja etenkin Osakan linnan historiaa. Myös linnan rakennuttaneen Toyotomi Hideyoshin vaiherikasta elämää ja kohoamista rivisotilaasta sotapäälliköksi ja maan yhtenäistäjäksi esitellään esineistön ja infotaulujen avulla. Linnan pihalle on vapaa pääsy, mutta museoon on maksettava 600 jenin (n. 5€) pääsymaksu.

Linnan pihalla on kirsikkapuita, joiden kukkiessa keväällä paikka onkin hyvin suosittu. Me olimme matkalla keskellä kesää, joten kirsikankukkia olen saanut ihailla vain Googlen kuvahaun tuloksista. Netistä lukemani perusteella kirsikankukka-aikaan linnan pihalla on varsinainen markkinameininki.

Museon ylimmästä kerroksesta pääsee rakennusta kiertävälle näköalatasanteelle. Näkymät yli puiston kohti kaupunkia ovat upeat. Jo pelkästään näiden näkymien takia museon sisäänpääsymaksu kannattaa maksaa.

Osakan linna oli ylivoimaisesti mielenkiintoisin nähtävyys, johon törmäsimme Osakassa. Me tosin olimme kaupungissa vain päiväretkellä Kiotosta käsin.

Muut kirjoitukset aiheesta Osaka:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *