Vierailumme Turkin pääkaupungissa Istanbulissa oli meidän ensimmäinen kosketuksemme islamilaiseen maahan. Pitkin päivää kaupungilla kaikuviin rukouskutsuihin tottui nopeasti. Tokihan kaupungin upeissa moskeijoissa täytyi käydä tutustumiskäynneillä. Yksi hienoimmista ja tunnetuimmista on Sulttaani Ahmedin moskeija eli tuttavallisemmin Sininen moskeija.
Moskeija valmistui vuonna 1616 ottomaanien sulttaani Ahmed I:n hallintokaudella. Moskeija sijaitsee Istanbulin keskeisimmällä Sultanahmetin turistialueella aivan nykyään museona toimivaa Hagia Sofian moskeijaa vastapäätä. Arkkitehtuuriltaan moskeija edustaa ottomaanien moskeija-arkkitehtuurin parasta osaamista, jossa 200 vuoden kehitys kulminoituu.
Moskeijassa on neljä pääkupolia ja kahdeksan pienempää kupolia. Minareetteja on kolme. Kupolit näkyvät hienosti päällekkäin Sultanahmetin aukion puoleisesta portista astuttaessa.
Moskeijan lempinimi Sininen moskeija tulee sisäseinissä käytetyistä sinisistä laatoista.
Moskeijan kupolit näyttävät hienoilta myös sisältä päin. Sinisessä moskeijassa, kuten muissakin kaupungin moskeijoissa, on käytössä kohtalaisen tiukka pukeutumiskoodi naisille. Pää ja olkapäät tulee peittää huivilla. Omaa huivia ei kuitenkaan edellytetä mukana olevan, vaan lainahuiveja on tarjolla. Asun asianmukaisuus tarkastetaan ovella, joten vahinkoja ei pääse tapahtumaan.
Sininen moskeija kuuluu Istanbulin ykkösnähtävyyksiin. Rakennukseen kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa vähintään ulkoa päin. Myös vierailu sisätiloissa on suositeltavaa. Pukeutumiskoodi voi tuntua vähän vanhanaikaiselta, mutta maassa maan tavalla.
Muut kirjoitukset aiheesta Istanbul: