New Yorkin korkeimmasta rakennuksesta One World Trade Centeristä löytyy kaupungin korkein näköalatasanne One World Observatory. Tämä vuonna 2015 yleisölle avattu näköalapaikka sijaitsee tornin kerroksissa 100-102, yli 380 metrin korkeudessa. Kaupungin muihin näköalapaikkoihin verrattuna One World Observatory poikkeaa korkeutensa lisäksi myös sijainniltaan. Muut näköalapaikat löytyvät Midtownista, mutta One World Trade Center kohoaa uudelleen rakennetulla World Trade Centerin alueella Downtonissa Manhattanin eteläosassa.
Jo pelkkä hissimatka huipulle on kiva kokemus. 47 sekunnissa 102 kerrosta kohoavan hissin seinät ovat näyttöruutuja, joissa pyörii animaatio matkan ajan. Animaation kuvakulma kohoaa hissin etenemisen tahtia. Korkeuden lisäksi animaatiossa edetään myös aika-akselilla, sillä matkan alkaessa kuva esittää maisemaa ajalta ennen eurooppalaisten saapumista. Matkan edetessä kelataan eri vaiheet nykypäivään asti.
Maisemia katsellaan lasin läpi, mikä aina pikkuisen latistaa valokuvien kontrastia. Muutoin näistä maisemista on paha keksiä mitään rumaa sanottavaa. Näkymät ovat hienot niin Vapaudenpatsaalle, Brooklynin sillalle kuin Manhattanin pohjoisosaankin päin.
One World Observatoryyn on tarjolla useita eri hintaisia pääsylippuja. Peruslippu maksaa $35 per henkikö. Siihen ei kuulu mitään muuta kuin pääsy näköalatasanteen kaikkiin kolmeen kerrokseen. Jos lipun ostaa netistä, voi valita haluamansa vierailuajan. Käytännössä tällöin välttää pahimman jonotuksen lippuluukulle paikan päällä.. Kympin lisäinvestoinnilla saa lisäksi vähän nopsemman turvatarkastuksen sekä pääsyn ylös erillisellä VIP-hissillä. Oletettavasti jonoa on tällä vaihdehdolla vähemmän. Emme tosin peruslipullakaan joutuneet juuri jonottamaan.
$55 hintaan saa sitten kaikki herkut. Mukana on aiemmin mainittujen lisäksi $15 arvoinen ruoka- ja ostoskuponki. Kalleimman lipun ostajan ei myöskään tarvitse lippua ostaessaan päättää vierailuaikaa muuta kuin päivän tarkkuudella. Paikalle voi saapua kyseisenä päivänä milloin huvittaa. Tämä tietysti tarjoaa pelivaraa päiväohjelman muutoksien suhteen, mutta muuten tuo hinta on kyllä melkoinen. Lisätietoja pääsylipuista ja lippukauppa löytyvät One World Observatoryn virallisilta sivuilta täältä.
WTC:n alueelle on kätevin saapua metrolla. Alla näkyvässä kartassa ovat punaisilla metrosymboleilla merkittyinä lähialueen metroasemat. Kutakin asemaa käyttävät metrolinjat saa näkyviin tarkentamalla karttaa lähemmäksi.
Sijainnistaan johtuen One World Orbservatory tarjoaa harvinaisen hyvän yleisnäkymän Manhattanin Downtownin ja Midtownin väliin jäävästä alueesta. Pohjoiseen päin katsoessa ei voi olla huomaamatta, kuinka rajatulle alueelle korkeat talot ovat tällä saarella sijoittuneet. Syy tähän piilee peruskalliossa, joka yksinkertaisesti sijaitsee otollisella etäisyydellä maan pinnasta juuri Downtownin ja Midtownin alueilla.
One World Observatory on kiva lisä New Yorkin muutoinkin mainioiden näköalatasanteiden joukkoon. Lähivuosina näitä herkkuja on tulossa lisääkin, kunhan 30 Hudson Yards ja One Vanderbilt valmistuvat. Ensin mainitun rakennuksen näköalatasanne tulee olemaan valmistuessaan läntisen pallonpuoliskon korkeimmalla sijaitseva avoin näköalatasanne. Tosin havainnekuvista päätellen lasit ovat edessä sielläkin, vaikka katto puuttuukin. Tokihan tämä on jo turvallisuustekijä. One Vanderbilt puolestaan tulee olemaan mielenkiintoinen sijaitinsa vuoksi. Se kun rakentuu korttelin päähän Chrysler Buildingista (ks. New Yorkin nähtävyyksiä – Chrysler Building). Mahdollisesti nämä molemmat ovat jo valmiina testattavaksi seuraavan New Yorkin matkamme aikana.
Muut kirjoitukset aiheesta New York: