USA:n länsirannikolta, noin puolivälistä Oregonin osavaltiota pohjoinen-etelä -suunnassa, löytyy Pohjois-Amerikan suurin yhtenäinen hiekkadyynialue Oregon Dunes National Recreation Area. Alue kuuluu Siuslawin kansallispuistoon. Dyynialueen pohjoisosa on varattu kaikenlaisille meluisille hupiaktiviteeteille, kuten mönkijäsafareille, kun taas eteläinen osa on rauhoitettu moiselta metelöinniltä, ja varattu vähemmän luontoa häiritseville toimille.

Ajelimme roadtripillämme tietä numero 101 pohjoisesta etelään Oregonin rannikon myötäisesti, joten koko hiekkadyynialuekin mahtui reitin varrelle. Dyynit jatkuvat parhaimmillaan reilut pari kilometriä sisämaahan päin, mutta monin paikoin tie kiersi vielä syvemmältä sisämaasta niin, ettei dyynejä oikeasti näkynyt tielle asti kovinkaan monessa kohtaa.

Ensimmäinen näköhavainto dyynialueesta on saatavissa pohjoisesta etelään ajettaessa Florencen kaupungin pohjoispuolella vähän matkaa isosti tien varsilla mainostetun Sea Lion Cavesin jälkeen olevalta näköalapaikalta. Tämä hyvin simppeli tienvarren levähdyspaikka tarjoaa upeat näkymät sekä merelle että sisämaahan päin. Dyynit ja metsä vuorottelevat maastossa hauskan näköisesti. Hiekka ei siis jatku tasaisena alueena rannalta sisämaahan päin, vaan dyynien väleissä kasvaa metsää.

Koska olimme oikeasti vain läpikulkumatkalla ja seuraava yöpaikka oli vielä etäällä, emme jääneet dyynialuetta koluamaan paria pientä pysähdystä enempää. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli tuo jo mainittu näköalapaikka tien varrella. Toinen löytyi jonkin matkaa Dunes Cityn jälkeen.

Tämä toinen pysähdyspaikka oli kätevä Oregon Dunes Overlook -näköalapaikka, joka on reilun puolen kilometrin mittaisen pikkutien päässä tieltä 101. Näköalapaikan luona on hyvä parkkipaikka ja kelvollinen wc, kuten USA:n kansallispuistojen pysähdyspaikoilla yleensäkin. Dyynialuetta voi ihailla kolmelta eri näköalatasanteelta. Hiekalle pääsee myös tarpomaan helposti näin halutessaan.

Oregon Dunes Overlookin olin valinnut jo etukäteen kartasta katsomalla pysähtymispaikaksi matkan varrella. Valintaperusteina olivat lyhyt matka päätieltä ja kohtalaisen hyvät näkymät dyyneille. Jos aikaa olisi ollut enemmän käytössä, olisimme varmaankin valinneet jonkin toisen lähestymistavan. Dyynialueella on tarjolla useita eri mittaisia vaelluspolkuja, joita pitkin tallustelemalla saa toki paremman kuvan alueesta.

Vierailumme Oregonin hiekkadyynialueella oli lyhyt, mutta ehdimme kuitenkin ihailla alueen tarjoamia erikoisia maisemia kahdestakin eri kulmasta. Tämä alue oli jälleen yksi hyvä esimerkki USA:n länsirannikon vaihtelevista maisemista.

Muut kirjoitukset aiheesta Oregon:

Linkkejä: