Vuosi 2016 oli meillä hyvä avaruuskeskusvuosi. Kevään Kennedy Space Centerin vierailua seurasi kesällä vierailu Space Center Houstonissa. Kun ensin mainittu Floridan avaruuskeskus keskittyy rakettien laukaisuun, on Texasin Houstonissa sijaitsevassa keskuksessa muita toimintoja. Kuulentojen aikana vastuunjako meni niin, että Floridasta johdettiin toimintaa laukaisuun asti ja siitä eteenpäin komento siirtyi Houstoniin. Siksi se oli juuri Houston, jonne niistä ongelmista tunnetusti ilmoiteltiin.

Houstonissa nähtävää on heti parkkipaikalta itse keskukseen kävellessä. Avaruussukkula Independence köllöttelee näyttävästi Boeing 747:n selässä. Tätä komeutta ei voi olla huomaamatta. Tosin oikeasti tuo sukkula on vain aidon kokoinen kopio oikeasta sukkulasta. Tämä sukkula oli aiemmin näytillä Kennedy Space Centerissä, mutta sieltä se sai väistyä oikean eläkkeellä olevan sukkula Atlantiksen tieltä.

Pääsymaksu Space Center  Houstoniin on aikuisilta $29,59 ja lapsilta $24,95. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Tiedot kannattaa tarkistaa keskuksen virallisilta sivuilta täältä.

Vierailukeskuksessa sijaitsevien päänäyttelyjen lisäksi tarjolla on bussikiertoajelu ympäri Nasan tiluksien. Texasissa kun ollaan, liikuskelee näilläkin tiluksilla Texas Longhorn -karjaa. Sarvipäät ovat kuitenkin omalla aidatulla peltotilkullaan. Kierroksen aikana pysähdytään tutustumaan erilaisiin kantoraketteihin. Näistä merkittävin on suuressa hallissa pötköttävä Saturn V, jota käytettiin kuulennoilla voimanlähteenä. Tai ei siis käytetty juuri tätä yksilöä, nämä laitteet kun eivät olleet kierrätettäviä.

Tämä nimenomainen Saturn V on kuitenkin ainoa mahdollisuus nähdä tämä tehokkain ihmisen koskaan rakentama raketti kaikkine aitoine osineen. Muut kaksi, jotka ovat nähtävillä Kennedy Space Centerissä ja United States Space and Rocket Centerissä Alabaman Huntsvillessä, sisältävät enemmän tai vähemmän näköisosia.

Toinen pysähdys bussikierroksella tapahtuu komentokeskuksessa. Vierailijat ohjataan VIP-katsomoon, josta aikoinaan astronauttien omaiset ja muut arvovieraat seurasivat kuulentojen tapahtumia. Lasin takana näkyy komentokeskus lukuisine monitoreineen. Näkymä on tuttu Apollo 13 -elokuvasta. Myös tuo VIP-katsomo käy tutuksi tässä elokuvassa.

Jälleen kerran tv:stä tutun paikan omin silmin nähneenä jouduin ihmettelemään, että ihanko oikeasti se on noin pieni. Jännästi kaikki näyttää telkkarissa aina suuremmalta.

Keskuksen päänäyttely esitteli vierailuhetkellämme Myytinmurtajien metodeja. Tarkoituksena on selvästi höydyntää tv-sarjan tapaa tuoda tieteellisiä tutkimusmenetelmiä lähemmäs arkipäivää. Kenties tämä innostaisi tulevaisuuden toivoja valitsemaan vaikkapa ammattiurheilun tai tubettamisen (vai mitä näitä jenkki-nuorison unelma-ammatteja nyt onkaan) sijaan uran tieteen parissa. Näyttely sisälsi paljon näperrettävää lapsukaisille ja olipa tarjolla myös ihan live-demonstraatioita, joihin valittiin yleisöstä vapaaehtoisia osallistujia.

Löytyipä avaruuskeskuksesta myös pieni Angry Birds -nurkkaus. Angry Birds Space -peli toimi tässä köyhänä aasinsiltana. Ainakin lintuaiheinen liukumäki näkyi lapsille kelpaavan.

Myytinmurtajien lisäksi vierailukeskuksen yhteydessä esitellään USA:n avaruusohjelmia. Nähtävänä on USA:n muinaisen avaruusaseman täysin toimiva kaksoiskappale, jota käytettiin maan päällä harjoituksissa. Minä ainakin olin unohtanut autuaasti, että USA:lla ylipäänsä oli tuollainen härveli ennen kansainvälistä avaruusasemaa. Myös normaalit hipelöitävät kuukivet yms. tavarat löytyvät.

Kuuaiheita löytyy myös lisää. Nähtävillä on nimittäin lavastettu kuumaisema, jossa on nähtävillä ihmisten murkulan pinnalle viemiä laitteita, kuten kuuauto.

Vaikka Independence ei olekaan oikea sukkula, on sitä silti kiva käydä katsomassa. Parasta on vierailu sukkulan sisällä. Yksityiskohtien ihmettelyn lomassa voi tarkistaa faktat infotauluilta.

Houstonin avaruuskeskuksen anti jäi aikuiselle hieman laihaksi, koska Myytinmurtaja-näyttely oli selvästi enemmän lapsille suunnattu. Silti etenkin kuulentojen komentokeskuksen näkeminen livenä oli hienoa. Nasan kaupasta kävin ostamassa hienon avaimenperän, painottomuudessa toimivan kynän (se halvin versio) sekä t-paidan, jossa lukee Nasa-fontilla kirjoitettuna sana Nerd. Kyllä nyt kelpaa.

Muut kirjoitukset aiheesta Texas:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *