Japanin junamatka alkaa olla käsitelty. Enää on jäljellä kuittien tarkastelu. Tällä kertaa olin ruokakuntamme ainoana edustajana matkalla ja siksi ilmoitan kaikki kustannukset vain yhdeltä henkilöltä.

Tällä reissulla en ollut kulujen kirjaamisen suhteen ihan yhtä tarkka kuin muutamalla aiemmalla reissulla. Erittely ei tästä syystä ole tällä kertaa ihan huipputasoa. Matkan isoimmat kuluerät tulevat kuitenkin selväksi ja on se viivan alle saatu kokonaissummakin mukana.

Lennot

Suurin menoerä olivat lennot. Varmasti vähän halvemmallakin olisi Japaniin päässyt, mutta meille Finnairin suorat lennot olivat ainoa järkevä vaihtoehto, sillä halusimme maksimoida paikan päällä vietettävän ajan. Koska koko reissuun oli vain kaksi viikkoa käytettävissä, ei ylimääräisen päivän tuhlaaminen matkustamiseen tuntunut järkevältä.

Suorat lennot Helsinki-Osaka, Tokio-Helsinki (Finnair): 1060,27€
Economy Comfort -paikka: 70€ / suunta
Yhteensä: 1200,27€

Rail Pass

Koska kyseessä oli junamatka, liikuimme maan sisällä (ylläri-pylläri) junaa käyttäen. Osa siirtymistä oli varsin pitkiä, joten halusimme hyödyntää Japanin mainioita luotijunia eli Shinkanseneita. Nämä kulkupelit ovat todella kalliita käyttää, mutta onneksi on olemassa Japan Rail Pass. Tämä ulkomaalaisille tarkoitettu junalippu antaa vapauden käyttää kaikkia JR-ryhmittymän junia, aivan nopeimpia luotijunia lukuunottamatta, ilman ylimääräisiä kustannuksia. Lippuja on tarjolla erilaisilla voimassaoloajoilla ja se on ostettava Japanin ulkopuolelta. Tällä hetkellä taitaa kuitenkin olla käynnissä jokin kokeilu, jonka aikana Rail Pass on mahdollista ostaa myös Japanista. Me otimme viikon lipun etukäteen Kilroylta.

Japan Rail Pass / 1vk (Kilroy Travel): 257€
Yhteensä: 257€

Hotellit

Majoituimme kohteissa noin kolmen tähden hotelleissa kahden hengen huoneissa. Huoneiden koko vaihteli kohtalaisen ja todella pienen välillä. Huom! Koska ilmoittamani hinnat ovat yhdeltä henkilöltä, on huoneen kokonaishinta kaksinkertainen ilmoittamaani verrattuna.

Citadines Kyoto Karasuma-Gojo (Kioto) / 5 yötä: 270,78€ (54,16€ / yö)
Hotel WBF Fukuoka Tenjin Minami (Fukuoka) / 3 yötä: 150,41€ (50,14€ / yö)
Hiroshima Washington Hotel (Hiroshima) / 2 yötä: 174,60€ (87,30€ / yö)
APA HOTEL Shinjuku Kabukichō Tower (Tokio) / 4 yötä: 317,70€ (79,43€ / yö)

Yhteensä: 913,49€ (65,25€ / yö)

Eläminen

Tällä kertaa en keräillyt kovin tarkasti kuitteja ja jaotellut niitä kategorioittain. Tai siis otin kyllä kaikista kuiteista kuvan, mutta niistä ei hirveästi ole jälkeen päin iloa. Ymmärrän kyllä summan, mutta loppu osa kuitista jää epäselväksi. Eivät kauheasti käytä muuta kuin omia kirjoitusmerkkejään, joista minä en saa selvää.

Nyt on siis tyytyminen yhteen könttäsummaan elämiskustannusten osalta. Tässä on mukana osittain myös matkustusta, sillä Rail Passimme ei ollut voimassa koko matka-aikaa. Tämän lisäksi erilaiset kaupunkien sisäisen liikenteen kulkuvälineet, kuten metrot ja bussit, eivät kuulu Rail Passin piiriin. Pääosin maksoin matkustuksen IC-matkakortilla, jolle latasin rahaa käteistä käyttäen automaatilla.

Elämiskustannuksissa ovat mukana myös kaikki maksamamme pääsymaksut. Erilaisiin museoihin ja temppeleihin pääsymaksu oli usein noin 500 jenin luokkaa, eli noin 4€. Joihinkin kohteisiin ulkomaalaisille oli tarjolla halvempi pääsymaksu kuin paikallisille. Kallein maksamamme pääsymaksu oli Tokyo Skytreen kaksi lippua, yksi kummallekin näköalatasanteelle. Nämä maksoivat yhteensä vähän reilut 3000 jeniä eli noin 24€.

Lentojen ja majoituksen jälkeen muu eläminen oli Japanissa yllättävän edullista. Ihan asiallista ja herkullista ruokaa onnistuimme löytämään varsin maltilliseen hintaan. Emme varsinaisesti vertailleet ravintoloiden hintoja, joten varmasti vieläkin halvemmalla olisi mahdollista selviytyä.

Käteistä minulla oli jeneinä mukana Suomesta lähtiessä noin 800€ arvosta. Käytin ravintoloissa ja kaupoissa jonkin verran luottokorttia, aina kun se sattui käymään.

Elämiskustannukset / 14 vrk: 1250€ (89,29€ / päivä)
Yhteensä: 1250€ (89,29€ / päivä)

Kokonaiskustannukset

Olin asettanut matkabudjetin ehdottomaksi ylärajaksi 4000€. Budjetti piti hienosti, vaikka en sitä erityisesti vahtinutkaan.

Koko matka yhteensä: 3555,79€

Tätä summaa olisi helpointa painaa alaspain valitsemalla suoran lennon sijaan vaihtoyhteys. Myös majoituksen sijainnista ja laadusta joustamalla olisi säästöjä mahdollista löytää.

Tämä matkakertomusmaratoni päättyy nyt tähän. Kiitos, kun jaksoit tänne asti. Loppuvuodelle on vielä ainakin pari matkakertomusta luvassa. Vaan ennen sitä pitäisi käydä taas vähän matkalla. Uusia matkakertomuksia odotellessa jatkan aiempien matkojen varrelle osuneiden mielenkiintoisten nähtävyyksien esittelyä. Melkoisen monta on luvassa myös Japanista.

6 kommenttia

 1. Frida Ingrid - Ikimatkalla 5.9.2018 at 10:06

  Taas hyvä postaus Japanista! 🙂 Kun vertaan näitä kuluja omiin Japanin reissuihin, on itselläni huomattavasti pienempi budjetti. Hirveän tarkkaan en muista Japanin majoituskustannuksia, mutta muistelen, että meillä oli esimerkiksi Tokiossa Shinjukussa melko hyvällä sijainnilla parvekkeellinen Airbnb-asunto, joka maksoi 70 euroa yöltä. Eli siis yhden hengen osuus oli vain 35 euroa. 🙂 Matkustusaikakin oli tuolloin melkein sama kuin sinulla. Mutta, Airbnb:t nyt ovat lähtökohtaisesti halvempia lähes kaikkialla maailmassa verrattuna perinteisiin hotelleihin.

  Railpassit ovat kyllä ihan sikamaisen kalliita, mutta toisaalta jos tehokkaasti haluaa Japanissa matkustaa niin ne ovat rahan arvoisia. Olen miettinyt, että ensi kerralla Japanissa jättäisin passin ostamatta ja matkustaisin pitkän matkan yöbusseilla, joiden tasokkuudesta olen lukenut moneen otteeseen. 🙂

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Vastaa
  1. Aron 5.9.2018 at 18:07

   Kiitos. Airbnb-toiminnalle tuli uudet säädökset voimaan Japanissa vähän ennen matkaamme. Käytännössä miltei koko tarjonta katosi saman tien. Tilanne varmaan elää vähän aikaa. Minusta tämä muutos on hyvä juttu. On tärkeää, että tässäkin toiminnassa on selkeät pelisäännöt.

   En itse asiassa ole koskaan majoittunut Airbnb:llä. Oikeastaan suhtauden koko toimintaan varauksella. On ihan ok, että joku vuokraa ylimääräistä huonettaan satunnaisesti. Mutta siinä kohtaa, kun ostellaan asuntoja ihan vain tätä tarkoitusta varten, mennään harmaalle alueelle. Esimerkiksi Helsingissä uusilla kiinnostavilla asuinalueilla on jo nähtävissä edullisiksi perheasunnoiksi tarkoitettujen hitas-asuntojen päätymistä ahneiden Airbnb-trokareiden käsiin. Tällaista toimintaa en halua tukea. Käytännössä Airbnb-varausta ennen minun pitäisi perehtyä kohteen asuntomarkkinoihin, jotta osaisin muodostaa mielipiteen Airbnb-toiminnan eettisyydestä alueella. Tämä menee vähän liian vaikeaksi ja siksi suosin hotelleja. Varmasti lompakkoni kärsii tästä, mutta mieluummin maksan enemmän kuin teen paikallisten elämästä hankalampaa. 🙂

   Vastaa
 2. Anni | Rajatapaukset 11.9.2018 at 16:39

  Minulla meni pari vuotta sitten vajaa kasi tonnia parin viikon Japanin reissuun. Harkitsimme silloin tuota Railpassia, mutta taisimme lopulta kulkea vain pari pätkää junalla, joten yksittäiset liput tulivat halvemmaksi. Kalliita ne silti olivat. Sisäiset lennot olivat halvempia, mikä vähän harmitti, koska mieluummin olisin kulkenut ympäristöystävällisemmällä junalla.

  Vastaa
  1. Aron 11.9.2018 at 18:38

   Oho, sinäpä selvisit edullisesti. Pienellä lisäpanostuksella suunnitteluun olisimme mekin varmasti kyenneet säästämään pitkän pennin. Pidimme kyllä useamman suunnittelupalaverin, mutta niissä se varsinainen suunnittelu jäi kuitenkin vähemmälle. 🙂

   Parilla junamatkalla varmasti yksittäisillä lipuilla pääsee edullisemmin kuin Rail Passilla. Nuo junat eivät ole mitään edullisia kulkuvälineitä, mutta hemmetin käteviä ne ovat silti. Lyhyissä lennoissa on aina hirveästi ylimääräistä häsläämistä. Lentokenttä sijaitsee syrjässä ja sinne on mentävä kamalan aikaisin. Juna on niin ihanan helppo. Toki se on myös se ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

   Vastaa
 3. Kohteena maailma / Rami 13.9.2018 at 20:40

  Mun mielestä varsin kohtuuhintainen reissu. Tuo Rail Pass on kyllä tosi hyvä ja edullinen turisteille. Mahtava maa ja samanlaisen reissun voisi tehdä joskus kun ostaa Finskin suorat lennot tarjouskampanjasta n. 600€. Tietty silloin pitää hieman joustaa ajankohdasta milloin haluaa reissata.

  Vastaa
  1. Aron 14.9.2018 at 18:45

   Nuo lennot tosiaan osoittautuivat meillä varsin hintaviksi. Finnairilla oli jokin tarjouskampanja myös, mutta meidän reiteillemme ei tuon halvempia hintoja löytynyt senkään avulla. Tämä varmasti johtui juuri tiukasti rajatusta matka-ajankohdasta. Ilmeisesti siis hyvällä tuurilla minunkin reissuni olisi voinut sujua alle kolmen tonnin.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *