Törmäsin tähän puistoksi muuttuneeseen vanhaan kirkkoon Lontoon matkaopaskirjaa selatessani. Paikka vaikutti niin metkalta, että päätimme käydä sitä vilkaisemassa viimeisimmällä vierailullamme kaupungissa. Kyseessä on entinen kirkko Lontoon Cityn länsilaidalla. Rakennus vaurioitui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa ja korjaamisen sijaan sille päätettiin antaa uusi elämä julkisena puistona.

Olemme käyneet Lontoossa aiemminkin, mutta silti tämä puisto on jäänyt meiltä huomaamatta. Se on kuitenkin ollut olemassa nimenomaan puistona jo vuodesta 1971 asti, joten kyllä sen olisi voinut kuvitella olleen mukana jo aiempien Lontoon reissujen suunnittelun yhteydessä lukemissani kirjoissa. En minä nyt sentään niin vanha ole. Onneksi tämä erikoisuus tuli nyt vihdoin bongattua. Paikan päällä tuli välittömästi mieleen Lissabonissa näkemämme hieman vastaavanlainen luostari Convento da Ordem do Carmo. Erona näillä kuitenkin on se, että St Dunstan ei ole vain pystyyn jätetty raunio, vaan ihan oikea puisto istutuksineen kaikkineen. Siellä voi istua penkillä kirjaa lukemassa, kuten moni paikallinen näkyi tekevän.

Puiston hyvän kokoisessa magnoliassa oli vielä jokunen kukka jäljellä, mutta aivan parhaassa loistossaan puu ei enää huhtikuun alussa ollut. Muiden puiden lehdet olivat vasta korkeintaan pienten silmujen asteella. Ruoho kuitenkin jo viheriöi ja kukkaistutukset olivat hyvässä vedossa. Ihmisten lisäksi puistossa viihtyi jokunen orava, jotka tosin pysyttelivät yläoksilla turvallisen välimatkan päässä kaksijalkaisista.

St Dunstan-in-the-East rakennettiin alunperin jo 1100-luvun alussa. Sitä laajennettiin 1300-luvun lopulla ja restauroitiin 1600-luvulla. Korjaukset ehdittiin saada valmiiksi sopivasti ennen vuoden 1666 Lontoon suurta paloa, joka aiheutti kirkolle suuria vahinkoja. Rakennus korjattiin kuitenkin vielä käyttökuntoon ja se sai lopulta 1700-luvun alussa myös goottilaistyylisen tornin. 1800-luvulla huomattiin katon painaneen kirkon seinät vinoon ja edessä oli jälleen iso remontti. Töitä valmistellessa havaittiin kuitenkin koko hökötyksen olevan niin huonossa kunnossa, ettei sitä enää kannata korjata. Lopulta rakennus purettiin kokonaan ja tilanne rakennettiin uusi kirkko uusien suunnitelmien pohjalta. Viimeisimpänä lisätty torni todettiin kuitenkin riittävän kestäväksi ja siitä tuli osa uutta rakennusta. Uusi kirkko otettiin käyttöön vuonna 1821.

Uusi St Dunstan-in-the-East ehti olla käytössä vähän reilut sata vuotta, kun se tuhoutui vuoden 1941 pommituksissa. Ainoastaan torni sekä pohjois- ja eteläseinät säilyivät pystyssä. Sodan pölyjen laskeuduttua ja uudelleenrakentamisen alettua St Dunstan-in-the-East päätettiin jättää korjaamatta. Rauniot saivat olla rauhassa aina vuoteen 1967 asti. Tuolloin kaupunki teki lopulta päätöksen paikan muuttamisesta puistoksi. Lattian ja penkkien sijaan kirkko sai nyt nurmikon, puita ja kukkaistutuksia. Puisto avautui vuonna 1971. Kirkon torni on edelleen käytössä ja siinä pitää nykyisin majaansa All Hallows House Foundation -niminen hyväntekeväisyysjärjestö.

Moni turisti oli huomannut kirkon tyhjät ikkuna-aukot mainioiksi kuvautumispaikoiksi. Ikkunoille istumista suorastaan jonotettiin. Harva turisti jaksoi edes astua kirkon sisäpuolelle, jossa aikaansa näkyivät lähinnä viettävän paikalliset. Suosittelen ehdottomasti käymään myös sisäpuolella. Vaikka seinien ulkopuolella käykin kuhina, on sisällä yllättävän rauhallista.


Lontoo on täynnä yllätyksiä, mistä St Dunstan-in-the-East on mainio esimerkki. Kaupunki on hieno sekoitus vanhaa ja uutta, modernia ja perinteitä. Aivan tämänkin kirkon naapurissa kohoavat Cityn korkeat ja uutuuttaan hohtavat lasipintaiset pilvenpiirtäjät.

6 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27.3.2024 at 20:05

    Tästä paikasta en olllutkaan kuullut. Keiltämättä todella kiinnostavan kuuloinen paikka. Ilmeisesti kirkon jäännökset ovat kohtuullisessa kunnossa, kun sisäpuolella oloa ei ole rajoitettu?

    Vastaa
    1. Aron 28.3.2024 at 13:38

      Paikka on nykyisin ihan virallinen kaupungin puisto, joten eiköhän sen turvallisuus ole kunnossa. Tuskin on sen huonommassa kunnossa kuin rakennukset Englannissa yleensäkään. 🙂

      Vastaa
  2. Mika / Lähtöportti 28.3.2024 at 10:06

    Kiitos vinkistä, tässäpä onkin kiinnostava lontoolainen nähtävyys, josta en ollut koskaan kuullut. Rauniokirkko tuntuu kuvien perusteella tuovan hauskaa kontrastia modernin kaupungin keskelle. Ehkä se myös jää muiden rakennusten välissä piiloon niin, ettei sinne kovin helposti vahingossa eksy. Ihan tuossa kulman takana Sky Gardenissa on tullut käytyä, mutta tällaista paikkaa en osannut etsiä. Ehkäpä sitten ensi kerralla Lontoossa!

    Vastaa
    1. Aron 28.3.2024 at 13:47

      Tuo Sky Garden on tosiaan ihan siinä vieressä. Meiltä jäi se vielä näkemättä, vaikka ihan ohi kävelimme tämän rauniokorkin luo. Kirkkoa ei voi oikein nähdä lähimmältä isolta kadulta Great Tower Streetilta, eikä noille pikkukujille varmasti eksy ihan vahingossa. Joen puoleiselta Lower Thames Streetiltä käsin sen pystyy näkemään, mutta tuo leveä autoväylä ei koskaan ole osunut ainakaan meidän kävelyreitillemme. St Dunstan on siis varsin hyvin piilotettu nähtävyys. Ilmeisesti jossain siitä kuitenkin on kuvia näkynyt, kun niin moni oli hoksannut tulla kuvautumaan noissa tyhjissä ikkuna-aukoissa. Kirkko on helppo yhdistää samalle reitille monen muun mielenkiintoisen kohteen kanssa, joten kannattaa ehdottomasti käydä sitä vilkaisemassa.

      Vastaa
      1. Mika / Lähtöportti 28.3.2024 at 20:30

        Sky Gardenista on hienot maisemat, mutta Lontooseen on avattu myös muita samalla lailla ilmaisia näköalatasanteita, joiden liput täytyy vain tietää varata etukäteen. En tiedä oletko kuullut näistä, mutta minulle tuli äskettäin uutena tietona vastaan tällaisten pilvenpiirtäjien osoitteet kuin Horizon 22 ja 8 Bishopsgate, googlaamalla löytyy lisätietoja.

      2. Aron 28.3.2024 at 22:41

        Sky Garden oli viimeksi tärppilistalla, mutta pääsiäisviikolla ei oikein ollut mihinkään varausta vaativiin paikkoihin asiaa, kun niitä vasta paikan päällä tutkimme. Ehkä sitten seuraavalla kerralla varaamme ajoissa. Nuo kaksi muuta olivat minulle ihan uusia nimiä. Kiitos vinkeistä, laitoin paikat talteen Lontoon tärppilistalle.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *