Helsinki on mainio matkakohde katutaiteesta kiinnostuneille. Kaupungista löytyy nykyisin paljon upeaa katutaidetta ja teosten löytäminenkin käy helposti. Ei tarvitse muuta kuin suunnata Katutaide Helsinki -sivustolle, josta kaikki katutaideteokset löytyvät selkeästi kartalle merkittyinä. En yritäkään tässä korvata tätä lähdettä, jota itsekin käytän, vaan pikemminkin nostan esille muutamia omia suosikkejani ja annan joitain käytännön vinkkejä. Lopuksi esittelen vielä kolme kävelyreittiä, joiden varrelle osuu useampia mielenkiintoisia teoksia.

Parhaat alueet

Vierailijan näkökulmasta Helsingin helpoiten lähestyttävä alue on keskusta, koska siellä julkisen liikenteen verkosto on tihein. Keskusta on myös varsin kompakti, joten se on otettavissa haltuun kevyesti kaupunkipyörällä tai ihan vain kävellen. Katutaiteesta kiinnostuneille keskusta ei välttämättä kuitenkaan ole paras paikka. Alueen vapaasti ihailtavissa oleva tarjonta nimittäin rajoittuu lähes pelkästään talojen seinustojen sähkömuuntajiin. Maalattuja muuntajia toki on paljon ja monet ovat vieläpä todella upeita.

Maalattuja muuntajakoppeja löytyy ympäri kaupunkia, mutta keskustan lisäksi parhaat keskittymät ovat tarjolla Kalliossa, tarkemmin Alppiharjun ja Torkkelinmäen alueilla, sekä Arabiassa. Arabiassa on myös muutama isompi seinämaalaus.

Minä itse pidän pieniä muuntajakoppeja enemmän isommista seinämaalauksista. Keskustasta niitä etsivän kannattaa suunnata Baanalle, tuolle katutason alapuolella kulkevaan rautatiekuiluun rakennetulle kevyenliikenteenväylälle. Paras alue isojen seinämaalausten ihailuun löytyy mielestäni kuitenkin Itä-Pasilasta. Alueen erikoinen kahden tason liikennejärjestely tarjoaa paljon tilaa maalauksille. Itä-Pasilassa kevyt liikenne kulkee katutason yläpuolella ja kadut ylitetään siltoja pitkin. Katutaidetta etsivän kannattaa laskeutua näiden siltojen alle, sillä siellä yleensä tärppää.

Omat suosikkini

Omat katutaidesuosikkini sijaitsevat vähän hajallaan ympäri kaupunkia. Näihin tutustuminen vaatii siis hieman suunnittelua. Helpoiten niiden lähelle pääsee omalla autolla, mutta toki myös julkisen liikenteen avulla voi perille löytää. Näiden kaikkien lähistöltä pitäisi löytyä pysäköintipaikkoja kadun varresta, etenkin päiväsaikaan. Koska kyse on asuinalueista, voivat paikat olla tiukemmassa iltaisin ja viikonloppuina.

Yhden suosikeistani laitoin tarjolle heti ensimmäiseen kuvaan. Tuo Vallilasta osoitteesta Hämeentie 78 löytyvä koko kerrostalon seinän peittävä teos Remembering a Dream on todella upea. Teos on australialaistaiteilija Guido van Heltenin käsialaa ja se on UPEA2016-katutaidefestivaalin satoa lokakuulta 2016.

Tämän teoksen luo pääsee helpoiten matkustamalla ensin metrolla Sörnäisten asemalle ja jatkamalla siitä lopun matkan kävellen. Kävelymatkaa kertyy reilu puoli kilometriä. Autoilijalle on tarjolla rajallisesti pysäköintitilaa aivan teoksen vieressä Päijänteentien varressa.

Tuo teos ei ole ainoa laatuaan, vaan vastaavia koko seinän kokoisia maalauksia löytyy Helsingistä useita. Kolme tällaista löytyy jopa aivan vierekkäin Kontulasta osoitteessa Kontulankaari 11. Näistä UPEA2017-kaupunkitaidefestivaalin yhteydessä syksyllä 2017 toteutetuista maalauksista vastasivat Fintan Magee, Apolo Torres ja Pat Perry.

Kontulaan pääsee kätevästi metrolla. Asemalta on näille taloille vielä reilun kilometrin kävelymatka. Tämän pätkän voi taittaa bussin numero 94 kyydissä noin kymmenessä minuutissa. Bussin aikataulu löytyy täältä. Autoilijalle on tarjolla pysäköintitilaa kadun varressa. Ainakin meidän paikan päällä käydessämme syksyisenä viikonloppuna tilaa löytyi hyvin.

Kolmantena suosikkina nostaisin esiin itäpasilalaisen sillan alta löytyvän pöllön, joka oikeastaan innoitti minut ensimmäiselle kävelykierrokselleni kautaidetta etsimään. Teoksen tarkempi osoite on Ratamestarinkatu 1. Tämä Jussi TwoSevenin teos Budo Budo on kaikessa mustavalkoisessa yksinkertaisuudessaan todella hieno. Kaksi muuta saman taiteilijan pöllöä on nähtävissä Katajanokalla aivan Kauppatorin takaa löytyvän Flying Cinema Helsingin seinässä.

Itä-Pasilan pöllön luo pääsee kätevästi kävellen Pasilan juna-asemalta. Autolla saapuvan kannattaa pysäköidä joko aseman kupeeseen Mall of Triplan kauppakeskukseen tai kokeilla onneaan Ratamestarinkadun varrelta Messukeskuksen päästä katua. Siellä on tarjolla joitain paikkoja kadun molemmin puolin. Kadunvarsipaikat ovat maksullisia iltayhdeksään asti.

Olen merkinnyt nämä suosikkini sekä vielä bonuksena nuo Jussi TwoSevenin Katajanokan pöllöt alla näkyvään karttaan.

Ennen kuin erehdyt pitämään minua suurenakin katutaiteen tuntijana kerrottakoon, että tarkistin nämä faktat Katutaide Helsinki -kartalta. Sieltä löytyy kivasti tietoa jokaisesta yksittäisestä teoksesta.

Kolme kävelyreittiä

Lopuksi esittelen vielä kolme kävelyreittiä, joiden varrella on tarjolla poikkeuksellisen paljon katutaidetta ihailtavaksi. Reitit ovat helposti saavutettavissa julkisen liikenteen avulla. Kahden ensimmäisen kierroksen anti on lähinnä maalattuja sähkömuuntajia, mutta kolmannen varrelta löytyy jo paljon suurempia maalattuja pintoja. Tämä kolmas reitti onkin oma suosikkini. Suunnittelin reitit Katutaide Helsinki -kartan avulla ja kävin itse kiertämässä ne vähintään kerran varmistuakseni teosten löytymisestä ilmoitetuista paikoista.

Keskusta

Keskustan noin neljän kilometrin pituinen kävelyreitti lähtee Lönnrotinkadun ja Mannerheimintien kulmasta. Reitin varrella on useita maalattuja sähkömuuntajia, joista suurin osa on todella hienoja. Muutamalla siirtymäpätkällä ei ole mitään merkittyjä pisteitä, mutta toisaalta keskustan alue on kivan näköistä ihan itsessäänkin. Helsingin kenties kuvatuin kadunpätkä Huvilakatu sattuu sekin reitin varrelle. Kivoissa pikkupuistoissa kannattaa myös piipahtaa. Erityisesti Eiranpuisto on kesäaikaan todella kaunis. Reitin kävelee läpi alle tunnissa, mutta aikaa saa helposti kulumaan tuplasti enemmän, mikäli tykkää pysähdellä ihailemaan maisemia.

Osaa Katutaide Helsinki -karttaan merkityistä maalatuista muuntajista en onnistunut löytämään, joten jätin ne omasta kartastani pois. Osa muuntajista saattaa olla hieman virheellisesti merkittyjä, sillä onnistuin bongaamaan ne vasta toisella yrittämällä. Kannattaa epäselvissä tilanteissa kurkistaa myös nurkan taakse, muuntaja voi olla oikeasti siellä. Pahoittelen, jos osaa karttaan merkityistä muuntajista ei löydykään. Toisaalta reitin varrella on myös monia bonuksia, maalattuja muuntajia kun on todellisuudessa enemmän kuin kartalla näkyy.

Kallio

Kallio on hauskaa ja eläväistä aluetta, jossa kävelyä tyypillisesti matkaopaskirjat suosittelevat turisteille. Katutaiteen osalta tarjolla on lähinnä maalattuja muuntajakoppeja. Nämäkään eivät ole ehkä yhtä hienoja kuin keskustan kierroksen varrelta löytyvät, mutta silti pieni jalkautuminen Kallion kaduille kannattaa. Erityisesti Torkkelinmäki on kesäisin todella kaunista ja vehreää aluetta. Reitin toisessa päässä sijaitseva Vaasankatu on sitten sitä toisenlaista Kalliota useine hieromalaitoksineen.

Reittini alku- ja päätepiste on Sörnäisten metroasemalla. Sinne on helppo saapua joko metrolla, bussilla tai raitiovaunulla. Joskin viimeksi mainitun osalta Hämeentien remontti aiheuttanee haasteita vielä vuoden 2020 ajan. Reitin pituus on noin 2,5 kilometriä. Sen kävelee reilussa puolessa tunnissa, mutta maisemien ihailuun kannatttaa varata vähintään saman verran aikaa.

Itä-Pasila

Katutaidetta lukuunottamatta Itä-Pasila ei ole kovin vetovoimainen alue. Messukeskus lienee alueen suosituin kohde, mutta muuten harmaa betonimiljöö ei välttämättä houkuttele satunnaista matkaajaa laajemmalle kierrokselle talojen lomaan. Pieni harhailu kuitenkin palkitaan, sillä siellä täällä on löydettävissä pieniä vihreitä keitaita, joissa harmaa yleisilme vaihtuu täysin toisenlaiseksi.

Ja sitten on vielä se katutaide. Käytännössä jokaisen autotien yli kulkevan sillan alta löytyy vähintään toisesta päästä yksi tai useampia maalauksia. Ne ovat kaiken kukkuraksi pääosin huomattavasti suurempia kuin pienet muuntajakopit. Tarttuipa edellisellä kierroksellani kameran muistikortille myös yksi kokonaan maalattu kerrostalon seinäkin.

Tämä hahmottelemani Itä-Pasilan kierros on noin 2 kilometrin mittainen ja sen varrella on todella monia upeita maalauksia. Onpa joukossa tuo suosikeissani maitsemani pöllökin. Teosten löytäminen voi olla haastavaa kartankin kanssa. Osa kun sijaitsee ylemmällä ja osa alemmalla tasolla. Jos teosta ei löydy, kannattaa hakeutua lähimmille portaille.

Itä-Pasilaan on helpointa saapua junalla. Reitin alku- ja päätepiste onkin Pasilan aseman kohdalle. Autoilijalle löytyy helppoa pysäköintitilaa uutukaisesta Mall of Triplasta aivan aseman kupeesta. Kirjoitushetkellä tarjolla oli kaksi tuntia ilmaista pysäköintiaikaa.

Reitin kävelemiseen ei kulu sellaisenaan kuin puolisen tuntia, mutta teosten ihailemiseen ja portaita ylös alas ramppaamiseen on syytä varata reilusti aikaa tämän lisäksi. Kannataa huomata, että suurin osa karttaan merkitsemistäni pisteistä ei tarkoita vain yhtä teosta, vaan pääosin kunkin sillan alla on useampia maalauksia molemmin puolin tietä. Kartan selkeyden takia en kuitenkaan nähnyt järkeväksi merkitä jokaista teosta erikseen. Paikan päällä yhden teoksen löytäminen johtaa väistämättä myös muiden paljastumiseen.


Nämä muutamat kohteet ovat vain pieni pintaraapaisu aiheesta. Helsingissä ei nykyisin voi koskaan tietää, minkä sillan alla seuraava hieno maalaus odottaa. Valitettavasti maalaukset ovat myös joutuneet töhrinnän kohteiksi. Esimerkiksi miltei kaikkiin Bulevardin varren maalattuihin muuntajakoppeihin on joku äidin pieni kakkapylly käynyt piirtämässä puumerkkinsä. Tällainen typerä vandalismi saa minut aina huonolle tuulelle.

Lisää tutustumiskohteita kaipaavaa suosittelen katsomaan Katutaide Helsinki -sivustolta löytyviä oikeiden katutaiteen asiantuntijoiden antamia bongausvinkkejä. Tarjolla ei kuitenkaan ole varsinaisia valmiita kävelyreittejä, vaan enemmänkin vinkkejä hyville alueille. Painettua karttaa kaipaavan kannattaa käväistä poimimassa Helsingin matkailuneuvonnan pisteestä (esim. rautatieasemalta) matkaan katutaidekartta. Vaihtoehtoisesti se löytyy myös netistä täältä.

Muut kirjoitukset aiheesta Helsinki:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *