Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Missouri | Oklahoma | Texas | New Mexico | Arizona | Kalifornia | Aikataulu

Kansas on Route 66:n lilliputti. Historiallinen valtatie leikkaa vain vaivoin läpi osavaltion kaakkoiskulman. Kokonaismatkaa tälle osuudelle kertyy noin 11 mailia.

Reitti

Kansasin osalta Route 66 ei tarjoa kovin paljon koukeroita. Tie kulkee Missourista ensin Galenan läpi kohti länttä. Ainoa varsinainen valinnan paikka on kohti etelää käännyttäessä. Jos haluat nähdä vanhan Brush Creek Bridgen, on syytä jatkaa vanhempaa reittiä ohi tien 400 risteyksen. Jos silta ei kiinnosta, voit kääntyä tielle 400 etelään kohti Baxter Springsiä. Tämä mainittu risteys on muuten USA:ssa erityisen harvinainen liikenneympyrä. Nämä vaihtoehtoiset reitit yhtyvät Baxter Springsin pohjoislaidalla ja siitä matka jatkuu kaupungin läpi kohti Oklahoman osavaltion rajaa.

Alla olevaan karttaan olen hahmotellut näistä reiteistä sen, johon tuo Brush Creek Bridge kuuluu. Karttaan on myös merkitty seuraavaksi esittelemäni nähtävyydet. Numerot kartalla vastaavat numeroita nähtävyyksien otsikoissa.

Nähtävyyksiä

Tämä reilu 10 mailin pätkä Route 66 -reittiä ei ehkä anna kovin kattavaa kuvaa Kansasin osavaltiosta. Eikä osavaltion kärkipään nähtävyyksistä taida osua tälle välille yhtäkään. Tämä ei silti tarkoita, että tämä pätkä kannaisi tyystin sivuuttaa. Tie on varsin rauhallinen ja kiva ajaa. Pikkukaupungit ovat kenties vähän uneliaita, mutta silti näkemisen arvoisia. Ja kyllä siellä tien varrella jokunen nähtävyydeksi laskettavakin on tarjolla.

1. Cars on the Route

Välittömästi Missourista Kansasin puolelle siirtymisen jälkeen vastaan tulee Galenan pikkukaupunki. Siellä sijaitsee joitain hienoja seinämaalauksia sekä tämä restauroitu vuodelta 1934 peräisin oleva vanha huoltoasema. Paikka toimii nykyisin kahvilana nimellä Cars on the Route, josta saa kevyttä syötävää. Myynnissä on toki myös Route 66 -aiheista tavaraa. Kahvilan nimi viittaa Disneyn Autot-elokuviin, joihin liittyviä matkamuistoja on myös myynnissä.

Kahvilan nurkalla on esillä muutama Disneyn Autot-elokuvien tyyliin koristeltu auto. Elokuvasarjan fanit tunnistavat ainakin keskellä kuvassa olevan hinausauto Martin. Mikä hienointa, tämä on juuri se auto, joka on toiminut esikuvana Pixarin kavereiden suunnitellessa Martin hahmoa. Tokihan kahvilan pihalla näkyvään autoon on sittemmin lisätty ne hampaat ja silmät. Kuulemma Pixarin edustajat kävivät Autot 2 -elokuvan tiimoilta haastattelemassa kahvilan omistajia paikan päällä. Haastattelu on nähtävissä elokuvan myyntiversion ekstroissa. En tosin ole itse tätä todistanut.

2. Nelson’s Old Riverton Store

Rivertonin pikkukaupungin sydän näyttäisi olevan tämä vuodesta 1925 asiakkaita palvellut kauppa Nelson’s Old Riverton Store. Jos Nelsonilta ei jotain löydy, on parempi opetella tulemaan toimeen ilman. Valikoima on nimittäin kaupan kokoon nähden melkoisen laaja. Erillinen huone on myös pyhitettynä pelkille Route 66 -matkamuistoille. Matkalaisten iloksi wc-tilat löytyvät tämän matkamuisto-osaston takaa. Ehkä hieman hämäävästi kulku niihin käy paikan toimiston läpi. Käy rohkeasti sinne perälle vaan opasteen mukaan, tai kysy henkilökunnalta tietä jos ujostuttaa.

Noudatimme useammastakin lähteestä lukemaamme vihjettä ja kävimme tilaamassa yhdistetyltä liha- ja juustotiskiltä täytetyt leivät evääksi. Leipiä, juustoja, leikkeleitä ja kastikkeita löytyi useampi vaihtoehto kutakin ja tavara näytti oikein asialliselta. Näille välipaloille kertyi juomineen hintaa vajaat 7,50€. Kassakonetta käytti hauras vanha herra, joka hennolla äänellään kertoi olevansa ruotsalaista syntyperää.

Kaupan takana on kasvihuone, josta saa ostaa ainakin pihakukkia. Kenties tarjolla on myös hyötykasvejakin. Seurasimme vierestä, kun paikallinen pariskunta kävi kaupan ovella äänekästä neuvottelua keskenään kukkien hankinnasta. Ainakin herra oli ehtinyt jo lounasaikaan mennessä nauttia useammankin viilentävän juoman. Vaan kuuma herralla näkyi silti olevan, kun paita oli pitänyt jättää pois matkasta. Ne on nämä kyläkaupat asiakkaineen tämmöisiä vähän joka kylällä.

3. Brush Creek Bridge

Meidän matkallamme kävi pian selväksi, että minä tykkään näistä vanhoista silloista ja parempi puoliskoni ei voisi niistä vähempää välittää. Tämä nimenomainen silta Brush Creek Bridge on siitä mielenkiintoinen, että siihen saa tutustua ihan rauhassa. Vuonna 1923 valmistuneella sillalla ei enää liiku ketään muita autoilijoita kuin vanhoista silloista kiinnostuneita Route 66 -turisteja. Vieressä kun kulkee uudempi tielinjaus, jossa on uusi ja varsin huomaamaton silta.

Tämä vanha silta esiintyy Googlen kartassa nimellä Marsh arch bridge. Tämä ei kuitenkaan on sillan nimi, vaan termi viittaa sillan tyyppiin, joka on nimetty siltainsinööri James Barney Marshin mukaan. Brush Creek Bridge on ainoa kaltaisensa jäljellä oleva silta Route 66 -reitillä. Nimeä Rainbow Bridge käytetään myös, mutta virallisesti kirjoihin ja kansiin tämä silta on laitettu nimellä Brush Creek Bridge. Tai näin ainakin olen netistä lukenut…

Vanhalla sillalla on myös melkoisen harvinaisia Kansasin Route 66 -tiemaalauksia. Tämä onkin niiden kuvaamiseen mitä mainioin paikka johtuen juuri tuosta muun liikenteen olemattomuudesta. Ihan turvallisesti voi turisti istahtaa tiemaalauksen viereen valokuvaa varten. Kesähelteellä kannattaa kuitenkin huomioida, että asvaltti saattaa olla polttavan kuuma. Tuli nimittäin kokeiltua.

Kun parempi puoliskoni ei tuosta sillasta niin kovasti innostunut, niin hän keskittyi minun valokuvatessani bongailemaan kilpikonnia sillan alla kulkevasta joesta. Ei ihan turhaa hommaa kauniina kesäpäivänä tuokaan. Siellä niitä uiskentelee.

4. Kansas Route 66 Visitors’ Center

Kansasin virallinen Route 66 -turisti-info sijaitsee Baxter Springsissä. Tämä kunnostettu Philips 66 -huoltoasema on alunperin vuodelta 1930.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – USA (luku: Great Plains)
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: