Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Missouri | Kansas | Texas | New Mexico | Arizona | Kalifornia | Aikataulu

Oklahoma on lehmipoikien ja öljyn osavaltio. Öljypumppuja näkyy käynnissä tien varsilla. Öljyä on porattu niin ahnaasti, että muutoin maaperältään vakaassa osavaltiossa maanjäristykset alkavat olla yleisiä. Karjaa voi myös nähdä laiduntamassa, eikä hevosen selässä ratsastava lehmipoikakaan ihan mahdoton näky ole. Jos ei muuta, niin Stetsonien esiintymistodennäköisyys ainakin hyppää Oklahoman puolella huimasti.

Reitti

Oklahoma tarjoaa liki koko osavaltion pituisen osuuden vanhaa Route 66 -tietä. Kansasin rajalta aina osavaltion pääkaupunkiin Oklahoma Cityyn asti tie seurailee kohtalaisen läheltä Interstaten 44 reittiä. Nopeampaa menoa kaipaaville Interstatella on voimassa nopeusrajoitus 75 mailia tunnissa, mutta toisaalta tiellä ovat käytössä tietullit. Tullimaksua varten on syytä pitää jemmassa jokunen dollarin seteli ja 25 sentin kolikko. Kerralla maksettava summa on alle $2 suuruinen, joten matkakassa ei tästä vielä pääse keikahtamaan.

Oklahoma Cityn jälkeen Route 66 kääntyy osoittamaan suoraan länteen ja jatkaa kohtalaisen suoraan aina Kaliforniaan asti. Tie seurailee Intestatea 40, jolla ei ole tietulleja. Osa matkasta on pakko ajaa isolla tiellä, koska vanhaa valtatietä ei enää ole olemassa koko matkalla.

Seuraavaan karttaan olen yrittänyt hahmotella Route 66 -reitin Oklahoman läpi Kansasin rajalta Texasin rajalle asti. Olen merkinnyt karttaan myös seuraavaksi esittelemäni nähtävyydet. Numerot kartalla täsmäävät numeroihin nähtävyyksien otsikoissa. Omalla matkallamme ohitimme kokonaan osuuden Tulsasta Oklahoma Cityyn, joka on osavaltion Route 66 -osuudesta parhaiten säilynyt. Siksi osa nähtävyyksistä jäi meiltä näkemättä.

Nähtävyyksiä

Oklahomassa reitin varrelle osuu kaksi suurempaa kaupunkia, Tulsa ja Oklahoma City. Näistä kumpikaan ei ole mitenkään erityisen tunnettu hienoista nähtävyyksistään. Tulsassa on jonkin verran kivan näköisiä punatiilisiä rakennuksia. Keskustan pohjoislaidalta Brady Arts Districtilta löytyy ravintoloita, museoita ja putiikkeja. Oklahoma Cityssä on puolestaan viihtyisä ja vehreä Brick Town, jossa on kivoja ravintoloita.

Pikkukaupunkien nähtävyyksien joukossa on hauskoja kuriositeetteja ja myös yksi erinomainen Route 66 -aiheinen museo. Texasin rajaa lähestyttäessä tarjolla on myös yksi miltei aavekaupunki.

1. Coleman Theatre

Miamin kaupungissa sijaitseva Coleman Theatre avasi ovensa yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 1929. Teatteri on edelleen toiminnassa. Vuonna 1989 teatterin omistanut perhe lahjoitti paikan Miamin kaupungille. Tämän jälkeen teatteri entisöitiin osin vapaaehtoisvoimin.

2. Catoosan sininen valas

Nähtyäni tv:ssä tämän sympaattisen sinisen valaan Catoosan kaupungin laidalla, päätin ehdottomasti haluavani nähdä sen Route 66 -matkamme ohessa. Valas köllöttelee pienen lammen rantavedessä ja sen selässä voi kävellä ja vaikka käydä kokeilemassa kalaonneaan. Kulku selkään käy valaan suun kautta. Tämä valas on ollut paikoillaan vuodesta 1970.

Olen kirjoittanut Catoosan sinisestä valaasta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

3. Rock Creek Bridge

Rock Creekin silta vuodelta 1924 on tyypillinen Route 66 -kauden riippuansassilta. Sillan yli voi edelleen jaa, mutta kyseinen tieosuus ei ole enää ihan parhaassa iskussaan.

4. McJerry’s Route 66 Gallery

Route 66 -matkaoppaiden EZ66 Guide for Travelers sekä Here It Is! kirjoittaja Jerry McClanahan ottaa paikalla ollessaan mielellään vierailijoita vastaan galleriassaan Chandlerissa. Häneen voi myös ottaa yhteyttä etukäteen ja sopia audienssista, katso yhteystiedot täältä.

5. Arcadian pyöreä lato

Vuonna 1898 rakennettu Arcadian pikkkukaupungissa sijaitseva pyöreä lato on yksi Route 66:n valokuvatuimmista nähtävyyksistä. Lato on ollut pystyssä jo ennen valtatietä, mutta vasta Route 66:n myötä siitä tuli tunnettu.

6. Pops Arcadia

Limpparikauppa ja -museo Pops Arcadia sijaitsee Arcadian kaupungissa. Tarjolla on 700 erilaista limpparia. Kaupan ulkopuolella näkyvä iso pillillä varustettu limupullo on valomainos, joka näyttää hienolta pimeän aikaan.

7. Oklahoman kongressitalo

Oklahoman osavaltion lait säädetään kongressitalossa (eng. Capitol), joka sijaitsee Oklahoma Cityn keskustan itälaidalla. Rakennus on valmistunut vuonna 1917, mutta sen nykyinen kupoli on vuodelta 2010. Kongressitaloon järjestetään opastettuja kierroksia, vierailu on ilmaista. Tarkista aikataulut kongressitalon vierailusivuilta.

8. Oklahoma City National Memorial

Oklahoma Cityn vuoden 1995 tuhoisassa pommi-iskussa kuolleiden 168 ihmisen muistoa kunnioittamaan rakennettu Oklahoma City National Memorial sijaitsee iskun tapahtumapaikalla. Iskun kohteena ollut liittovaltion virastorakennus tuhoutui lähes täysin, ja sen tilalla olevalla nurmikentällä on nykyisin 168 tyhjää tuolia, yksi kutakin iskun uhria kohti.

Olen kirjoittanut muistomerkistä erillisen postauksen. Jos haluat tietää lisää, katso täältä.

9. Lake Overholser Bridge

Vuonna 1925 liikenteelle avattu Lake Overholser Bridge on yksi hienoimpia Route 66:n varrella näkemiäni vanhoja siltoja. Tämä riippuansassilta on epätyypillinen lajinsa edustaja, sillä siinä on yhdistetty useita erilaisia rakenteita. Silta on edelleen käytössä, joskin Route 66 ohittaa sen näköetäisyydeltä. Halutessasi voit ajaa sillan yli, muttta ole tarkkana, ettet aja sen ohi. Luvassa on myös pieni ylimääräinen kierros pienemmälle tiellä ennen kuin pääset takaisin reitille. Sillan itäpään vieressä on pysäköintialue, josta käsin siltaa voi käydä ihailemassa jalkaisin.

10. Oklahoma Route 66 Museum

Clintonin pikkukaupungissa sijaitseva Oklahoma Route 66 Museum on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen. Museo ei ole suuren suuri, mutta se esittelee hienosti tien historian aina sen rakentamisesta nykypäivään. Pääsymaksu on $7 aikuisilta.

Olen kirjoittanut museosta erillisen postauksen. Jos haluat tietää lisää, katso täältä.

11. Texola

Texola lähellä Texasin rajaa alkaa pikkuhiljaa täyttämään aavekaupungin tunnusmerkit. Muutamia asutun näköisiä taloja tien varressa vielä oli, mutta muutoin kylä oli hyvin hiljainen. Vuoden 2010 väestönlaskennassa kaupungin väkimääräksi saatiin 36.

Vaihtoehtoisia kohteita

Me käytimme Oklahomasta lähteneeseen harharetkeemme reilut puolitoista viikkoa. En oleta, että kaikilla Route 66 -matkaajilla olisi näin paljon aikaa uhrattavaksi, joten en esittele kaikkia kiertoreittimme nähtävyyksiä tässä vaihtoehtoina. Olen poiminut tälle listalle vain yhden vaihtoehdon, vaikka sekin on Oklahomasta melkoisen etäällä. Jos kiinnostuksesi edesottamuksiamme kohtaan kuitenkin heräsi, voit lukea lisää matkakertomuksemme asianmukaisista luvuista (ks. Arkansas, Memphis, Mississippi, New Orleans, Austin ja Dallas).

Memphis

Useammankin Route 66 -matkaajan olen kuullut tehneen Oklahomasta ylimääräisen kierroksen Memphisiin. Näin teimme mekin. Tuossa rockin syntymäkaupungissa vetää puoleensa etenkin Elvis Presleyn kotimuseo Graceland. Kannattaa huomioida, että Tennesseen osavaltion Memphisiin on Oklahomasta jonkin verran matkaa. Näiden osavaltioiden välissä on vielä Arkansas. Edessä on joko yöpyminen Arkansasissa tai sitten pitkä kerta-ajelu. Memphis on kyllä kiva kaupunki, joten vierailua kannattaa harkita, jos aikataulu antaa myöten. Siis vaikka ei suuri Elvis-fani olisikaan.

Olen kirjoittanut Gracelandista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Memphisistä löytyy myös muita rock-musiikkiin liittyviä nähtävyyksiä. Legendaarisella Sun Studiolla tekivät ensimmäiset äänityksensä niin Elvis kuin B.B. Kingkin, samoin kuin moni muukin alkuaikojen rock- ja blues-legenda. Studiolla kannattaa käydä opastetulla kierroksella. Meille ainakin sattui niin loistava opas, että kierros jäi mieleen yhtenä parhaista opastetuista kierroksista ikinä.

Olen kirjoittanut Sun Studiosta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Myös Gibsonin kitaratehtaalle pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella. Me emme tätä valitettavasti ehtineet kokeilla. Tehdas ei ole se Gibsonin alkuperäinen tehdas, se sijaitsee Nahsvillessä samaisessa osavaltiossa.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – USA (luku: Great Plains)
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: