Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Missouri | Kansas | Oklahoma | New Mexico | Arizona | Kalifornia | Aikataulu

Texas on manner-USA:n suurin osavaltio, mutta Route 66 halkaisee siitä vain pienen osan. Route 66:n matka Texasin pannunkahvan läpi on noin 180 mailin mittainen. Maasto on tässä osassa Texasia tasaista preeriaa, jossa tuulee aina.

Reitti

Alkuperäisestä noin 180 mailin Route 66 -osuudesta Texasin pannunkahvan läpi on vielä noin 150 mailia jäljellä. Loppu on korvattu Interstatella 40. Reitti kulkee suoraan idästä länteen Oklahomasta New Mexicoon.

Alla olevaan karttaan olen merkinnyt Route 66 -reitin Texasin läpi Oklahoman rajalta aina New Mexicon rajalle asti. Olen myös merkinnyt kartalle seuraavaksi esittelemäni nähtävyydet. Numerot kartalla vastaavat numeroita nähtävyyksien otsikoissa. Punaisilla nuolilla olen merkinnyt vaihtoehtoiset kohteet, joita en tällä kertaa napannut mukaan kuin yhden. Tämän esittely on varsinaisten Route 66 -nähtävyyksien esittelyjen jälkeen.

Nähtävyyksiä

Texasin Route 66 -osuuden nähtävyydet ovat varsin helposti lähestyttäviä pieniä muistoja valtatien kulta-ajoilta. Joukossa on yksi ehdottomista Route 66 -klassikoista sekä pari hienosti entisöityä vanhaa huoltoasemaa.

1. Conoco Tower Station

Vuonna 1936 rakennettu art deco -huoltoasema ja -ravintola Conoco Tower Station löytyy Shamrockin pikkukaupungista. Rakennuksessa toimii nykyisin paikallisen kauppakamarin pyörittämä turisti-info. Tarjolla on vapaaehtoisten jakamaa tietoa lähialueen palveluista ja nähtävyyksistä, vieraskirja täytettäväksi sekä ilmaista kahvia kapselikoneesta. Henkilökunta myös ottaa sinusta mielellään valokuvan Stetson päässä omalla kamerallasi. Hatun saat lainaksi kuvauksen ajaksi.

2. Devil’s Rope Museum

Piikkilankaakin on olemassa yllättävän montaa erilaista mallia. Tämä ja kaikki muu piikkilankaan liittyvä faktatieto löytyy Devil’s Rope Museumista McLeanin pikkukaupungista. Piikkilanka sai lisänimen paholaisen köysi näillä tienoin varsin pian keksimisensä jälkeen. Tämä keksintö kun mahdollisti ensimmäistä kertaa preerian rajaamisen omistusoikeuksien mukaisiin alueisiin. Aitaaminen esti karjan vapaan vaeltamisen alueella, mikä ei ollut kaikkien mieleen.

3. Kalteva vesitorni

Groomin pikkukaupungissa on kaksi nähtävyyttä. Ensimmäinen näistä on kalteva vesitorni. Otimme kuvan suunnasta, josta tämä kaltevuus ei kovin hyvin näy. Torni seisoo 80 asteen kulmassa ja se on kallistettu ihan tarkoituksella. Hökötyksen tarkoitus on houkutella asiakkaita läheiselle rekkapysäkille ja sen yhteydessä olevaan ravintolaan. Paikka tuhoutui tulipalossa ja lopetti toimintansa, mutta vesitorni on edelleen pystyssä. Siis ainakin melkein pystyssä.

4. Maailman korkein risti

Groomin pikkukaupungin ykkösnähtävyys on maailman korkein risti. Risti on 58 metriä korkea ja se näkyy hyvällä säällä kymmenien kilometrien päähän. Alla oleva kuva on otettu etäältä, mutta ristiä voi käydä ihailemassa ihan siitä vierestäkin. Jos pelkkä näkeminen riittää, ei pysähtyminen ole välttämätöntä. Risti näkyy mainiosti tielle asti.

5. VW Slug Bug Ranch

Amarillon itäpuolelta Conwaysta löytyvä VW Slug Bug Ranch antaa hieman esimakua kaupungin toiselta puolelta löytyvästä Cadillac Ranchista. Viisi kuplavolkkaria on upotettuina nokastaan maahan. Näitä saa koristella spraymaalilla oman mielen mukaan.

Olen kirjoittanut VW Slug Bug Ranchista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

6. Big Texan Steak Ranch

Amarillosta löytyy hyvin texasilainen nähtävyys: pihviravintola. Big Texan Steak Ranch on tuttu monista tv-ohjelmista (mm. Kuuluisat kuppilat, eli Man vs food). Tarjolla on meheviä pihvejä sekä paikan omaa olutta, joka on varsin kelpoa. Big Texan Steak Ranchin limusiini käy poimimassa asiakkaan ja palauttaa hänet takaisin majapaikkaansa. Kannattaa kysyä!

Big Texan Steak Ranchin erikoisuus on 2 kg painoinen pihvi, jonka saa ilmaiseksi, kunhan vain jaksaa syödä sen valtavine lisukkeineen tunnin aikarajan sisällä. Pääsimme todistamaan tällaista syöntiyritystä oman ateriamme päätteeksi, kun australialainen kaksikko kuulutettiin korokkeella olevaan kilpailupöytään. Kisakellot laitetiin käyntiin ja yleisö siirtyi lähemmäs seuraamaan koitosta. Ei muuten tullut onnistunutta suoritusta.

Olen kirjoittanut Big Texan Steak Ranchista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

7. Cadillac Ranch

Amarillon länsipuolelta löytyy monenlaisia matkijoita poikinut taideinstallaatio Cadillac Ranch. Vuonna 1974 ensimmäisen kerran pystytetyssä teoksessa on kymmenen vanhaa Cadillacia, jotka on upotettu nokastaan maahan niin, että autot ovat samassa kulmassa kuin Kheopsin pyramidi. Teos on kertaalleen siirretty etäämmälle kaupungista ja jälleen Amarillon lähiöt ovat uhkaavasti lähestymässä sitä. Edessä on ennemmin tai myöhemmin uusi siirto etäämmäs. Näitä autoja saa vapaasti koristella spraymaalilla ja se näkyikin olevan hyvin suosittua puuhaa.

Olen kirjoittanut Cadillac Ranchista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

8. Magnolia Gas Station

Vegan pikkukaupungista löytyy entisöity Magnolian huoltoasema 1920-luvulta.

9. Midpoint Café

Adrianin kaupungin länsilaidalta löytyy paikka, joka on Route 66:n puolivälissä. Paikalla on hieno kyltti, jonka kohdalla voi kuvautua. Kuvattavaksi löytyy myös tiemaalauksia. Nämä turistinhoukuttimet ovat paikalla Midpoint Café -ravintolan vuoksi. Paikan burgerit olivat oikein kelvollisia. Ravintolassa myydään myös Route 66 -matkamuistoja.

Olen kirjoittanut Midpoint Cafesta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

10. Glenrio

Texasin ja New Mexicon rajalta löytyy Glenrion kaupunki, jossa ei asu enää ketään. Tämä on nyt siis ihan ehta oikea aavekaupunki. Glenrion jälkeen vanha valtatie jatkuu New Mexicon puolelle hiekkatienä. Suosittelen Interstatea 40.

Olen kirjoittanut Glenriosta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Vaihtoehtoisia kohteita

Texas on valtava osavaltio (reippaasti yli 2 kertaa Suomen kokoinen), joten nähtävää löytyy paljon. Suurin osa nähtävyyksistä on kuitenkin niin kaukana Route 66:n reitiltä, että en listaa niitä tässä yhteydessä. Ajelimme oman matkamme yhteydessä Texasin poikki etelästä pohjoiseen, joten jotain pientä osviittaa muista nähtävyyksistä voi löytyä Route 66 -matkakertomuksemme Texasin osista (ks. Austin ja Dallas).

Palo Duron kanjoni

Palo Duron kanjoni on USA:n toiseksi suurin lajissaan. Kanjoni on 190 kilometriä pitkä, leveydeltään enimmillään 32 kilometriä ja syvimmillään 300 metriä syvä. Kanjoni sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Amarillosta.

Olen kirjoittanut Palo Duron Kanjonista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – Texas
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: