Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Kansas | Oklahoma | Texas | New Mexico | Arizona | Kalifornia | Aikataulu

Missourissa maasto vaihtuu Illinoisin lättänöistä pelloista hieman mäkisemmäksi ja metsäisemmäksi. Nähtävyydet ovat pääosin hauskoja reliikkejä Route 66:n kultaisilta vuosilta. Isojen nähtävyyksien puuttuessa löytyy roadtripien todellinen lumo, tyhjä tie ja vapaus.

Reitti

Missourissa Route 66 kääntyy voimakkaammin länteen. Maastossa on havaittavissa hieman enemmän vaihtelua kuin Illinoisin peltojen keskellä. Korkeuseroja alkaa olla enemmän ja ajoittain tie sukeltaa metsän keskelle. Interstate 44 on osalla matkasta korvannut Route 66:n ja muutoinkin se kulkee melkein koko ajan näköetäisyydellä vanhasta tiestä. Tarvittaessa on siis helppo nopeuttaa matkantekoa koukkaamalla isommalle tielle vaikka jonkin yksittäisen etapin verran.

Alla olevaan karttaan olen hahmotellut Route 66 -reitin Missourin osavaltion läpi Illinoisin rajalta Kansasin rajalle asti. Olen myös merkinnyt karttaan seruaavaksi esittelmäni nähtävyydet. Numerot kartalla täsmäävät numeroihin nähtävyyksien otsikoissa.

Nähtävyyksiä

Missourin osuudelle Route 66:n reitistä osuu lähinnä tyypillisiä nähtävyyksiä, klassisia motelleja ja ravintoloita. Onpa tarjolla yksi luonnonihmekin sekä tietenkin Saint Louisin kuuluisa kaari, tuo yksi Route 66:n tunnetuimmista nähtävyyksistä.

1. Gateway Arch

Suomalaissyntyisen arkkitehdin Eero Saarisen suunnittelema Gateway Arch on USA:n 1800-luvulla tapahtuneen länteen suuntatuneen laajentumisen symboli. Juuri kaaren kohdalta lähetettiin matkaan laajentumista valmistellut tutkimusretkikunta. Kaaren näkeminen ensimmäistä kertaa lähempää on yksi niitä asioita, joita ei unohda. Kuvissa ehkä hieman tylsän näköinen rakennelma on oikeasti todella vaikuttava näky luonnossa.

Kaari on 192 metriä korkea ja sen sisälle pääsee tutustumaan niin halutessaan. Hissi vie turistin kätevästi, joskin hieman ahtaasti, kaaren huipulle, josta avautuu upea kaupunkinäkymä. Näkymää pääsee tosin ihailemaan vain lasin läpi.

Olen kirjoittanut Gateway Archista myös erillisen postauksen. Klikkaa tästä, jos haluat tietää aiheesta enemmän.

2. Ted Drewes Frozen Custard

Ted Drewes on kehittänyt ihan omanlaisensa jäätelötyylin. Tämä betoniksi kutsuttu jäätelö on niin paksua tököttiä, ettei siihen upotettu lusikka putoa, vaikka kipon ylösalaisin kääntäisi. Siitä tule siis tuo nimi. Paikan taru alkoi oikeasti Floridasta 1929, mutta toiminta laajeni pian Saint Louisiin. Tämä Route 66:n varren paikka on avattu 1941. Kuten moni muukin Route 66:n legendaarisista ruokakohteista, on tämäkin paikka esitelty Kuuluisat kuppilat -sarjassa (eng. Man vs. Food).

3. Red Cedar Inn

Pacificin pikkukaupungin Red Cedar Inn oli Route 66:n kulta-aikana suosittu ravintola. Se suljettiin vuonna 1972. Paikka avattiin uudestaan 1987, mutta tämä toinen tuleminen kesti vain vuoteen 2005 asti. Nykyisin ravintola on suljettu, mutta siihen voi silti tutustua ulkoa päin.

4. Meramec Caverns

Tämän tippukiviluolan ohi et pääse ajamaan vahingossa, älä huoli. Meramec Caverns mainostaa itseään valtavilla kylteillä jo hyvän matkaa ennen oikeaa risteystä. Luola on toiminut turistirysänä vuodesta 1933. Luolakierroksen lisäksi tarjolla on muutakin tekemistä vaijeriliu’usta kullanhuuhdontaan. Lue halutessasi lisää paikan nettisivuilta.

5. Circle Inn Malt Shop

Vuodesta 1955 asti toiminut ravintola Circle Inn Malt Shop Bourbonin pikkukaupungissa on edelleen saman perheen omistuksessa, nyt jo kolmannessa polvessa.

6. Wagon Wheel Motel

Klassinen Route 66 -motelli Wagon Wheel Motel on palvellut asiakkaita yhtäjaksoisesti Cuban pikkukaupungissa vuodesta 1938 asti. Huoneet on uudistettu nykyajan tasolle vuonna 2010.

7. Cuba

Cuban pikkukaupungin vetonauloja ovat suuret seinämaalaukset, joita kaupungista löytyy toista kymmentä.

8. Fanning 66 Outpost

Fanningin kylän laidalta löytyy vielä vuoteen 2015 asti maailman suurimman kiikkutuolin ennätystä hallussaan pitänyt punainen asiakkaiden houkutin. Tuoli kuuluu Fanning 66 Outpost -kaupalle.

Ensin meni maailmanennätys ja sitten laittoi kauppakin jo lapun luukulle. Kävimme vierailemassa paikassa matkallamme kesällä 2016. Myöhemmin luin netistä, että kauppa oli lopettanut toimintansa vajaat pari kuukautta vierailumme jälkeen. Toivottavasti keinutuoli saa jäädä paikoilleen. Se ei sinällään ole mikään klassinen Route 66 -nähtävyys, koska se on pystytetty vasta aprillipäivänä 2008. Siitä huolimatta se huokuu ehtaa Route 66 -henkeä.

9. Munger Moss Motel

Vanhat valomainokset ovat yksi tärkeistä Route 66 -jutuista. Mikään ei luo roadtrip-tunnelmaa niin kuin pimenevässä illassa loistava motellin neonvalo. Roadtrip ja motellit vain yksinkertaisesti kuuluvat yhteen. Yksi hienoimmista valomainoksista kuuluu Lebanonista löytyvälle Munger Moss Motelille. Motelli on palvellut asiakkaita vuodesta 1936. Pihalta löytyy muuten valomainoksen lisäksi etäisyyksiä kaukaisiin mailmankolkkiin viittilöivä pylväs, josta koti-ikävää poteva suomalainen voi bongata myös etäisyyden Helsinkiin.

10. Gillioz Theatre

Nykyisin konserttisalina toimiva Springfieldin Gillioz Theatre avasi ovensa ensimmäisen kerran vuonna 1926. Rakennuksen vuosia kestänyt restaurointi valmistui vuonna 2006.

11. Rock Fountain Court Motel

Tämä Springfieldistä löytyvä vanha majoitusliike Rock Fountain Court toimii nykyisin nimellä Melinda Court. Se oli jo valmistuessaan vanhanaikainen, sillä muoti oli muuttumassa erillisiä mökkejä suosivasta motellimaisempaan suuntaan. Nämä mökit eivät enää nykyisin palvele satunnaisia matkalaisia, vaan ovat pitkäaikaisemmin vuokrattavia.

12. 66 Drive-In Theatre

Vuodesta 1949 asti Carthagen pikkukaupungissa toiminut 66 Drive-In tarjoaa edelleen mahdollisuuden katsoa elokuvia autosta käsin. USA:ssa näitä paikkoja toki on vielä olemassa paljon muitakin. Suomalaiselle nämä vain ovat lähinnä televisiosta tuttuja juttuja. Näytöksiä on nykyisin perjantaista sunnuntaihin kaksi illassa.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – USA (luku: Great Plains)
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: