Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Missouri | Kansas | Oklahoma | Texas | Arizona | Kalifornia | Aikataulu

New Mexicossa maasto käy kuivaksi ja autioksi. Tien kohotessa mäen päälle aukeaa loputon maisema joka suuntaan. Kaukaisuudessa siintävät pienemmät ja isommat tasaiset kukkulat, buttet ja mesat. Meksikolaistyylisen mausteisen ruoan ystäville newmexicolainen keittiö tarjoaa todellisia herkkuja. Tällä osavaltiolla ei kenties ole tarjota mitään supernähtävyyksiä tai miljoonakaupunkeja, mutta aika tuskin käy pitkäksi tälläkään osuudella.

Reitti

New Mexicossa Route 66:n reitille on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Alkuperäinen reitti kääntyy Santa Rosan jälkeen luoteeseen kohti osavaltion pääkaupunki Santa Fe:tä. Uudempi linjaus jatkuu suoraan länteen. Reitit yhtyvät jälleen Albuquerquessa. Alkuperäinen reitti on pidempi, joten varmasti moni nykyään valitsee tämän uudemman vaihtoehdon.

Me kuitenkin kävimme Santa Fe:ssä ja kaupunki teki niin suuren vaikutuksen, että kehotan ehdottomasti ainakin harkitsemaan siellä vierailua. Kaupungin keskustan yhtenäinen savitiiliarkkitehtuuri tekee paikasta ihan omanlaisensa. Kaupungissa on paljonkin nähtävää, mutta olen nähtävyyksissä poiminut sieltä vain pari juuri Route 66:n reitille osuvaa.

Jos kuitenkin haluat ajaa suoraan lähteen, ei reitin löytäminen ole vaikeaa. Jatkat vain Interstatea 40 kohti Albuquerqueta aina Moriartyyn asti. Vanhaa valtatietä ei tällä välillä enää ole olemassa. Moriartyssä vanha Route 66 tekee paluun. Siirryt vain sille ja jatkat, kunnes saavut Albuquerqueen. Tie jatkuu kaupungin läpi Central Avenuena. Reitti yhdistyy kartassani näkyvään reittiin vanhankaupungin paikkeilla.

Suosittelemani reitti näkyy siis alla kartassa. Karttaan on myös merkitty seuraavaksi esittelemäni nähtävyydet. Numerot kartassa täsmäävät numeroihin nähtävyyksien otsikoissa. Punaisilla nuolilla olen merkinnyt karttaan kaksi reitille kuulumatonta nähtävyyttä. Niiden esittelyt ovat muiden nähtävyyksien esittelyjen jälkeen.

Nähtävyyksiä

New Mexicolla ei ole tarjota suuria kaikkien tuntemia nähtävyyksiä, mutta sen sijaan reitin varrelle sattuu monia helposti lähestyttäviä helmiä.

1. Tucumcarin seinämaalaukset

Tucumcarin pikkukaupunki oli aikoinaan suosittu yöpymispaikka Route 66:n varrella. Lopulta Interstate kuitenkin saapui tännekin ja ohitti kaupungin. Tästä alkoi hidas alamäki. Kaupungissa kannattaa silti edelleen pysähtyä, sillä Doug Quarlesin maalaamat seinämaalaukset ovat todella upeita. Ja niitä on paljon ympäri kaupunkia. Kauppakamarin turisti-infosta pääkadun (Route 66) varrelta saa ilmaiseksi kartan, jonka avulla seinämaalauksen löytyvät helposti.

Olen kirjoittanut Tucumcarin seinämaaluaksista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

2. Blue Hole

Santa Rosan kaupungista löytyvät pieni lampi nimeltään Blue Hole on suosittu sukelluskohde. Lampi on vain 24 metriä halkaisijaltaan, mutta se laajenee syvemmällä.

3. New Mexicon kongressitalo

Vuonna 1966 valmistunut New Mexicon kongressitalo sijaitsee osavaltion pääkaupungissa Santa Fe:ssä. Rakennukseen voi tutustua omatoimisesti arkipäivisin. Myös opastettuja kierroksia on tarjolla, mutta niistä pitää sopia erikseen. Katso tarkemmin täältä. Vierailu kongressitalossa ei maksa mitään.

4. La Fonda Hotel

Vuodesta 1922 asti toiminut La Fonda Hotel aivan Santa Fen keskusaukion kulmalla on yksi kaupungin ehdottomia maamerkkejä. Rakennus edustaa samaa savitiiliarkkitehtuuria kuin koko kaupungin muukin keskusta. Route 66 kulki kaupungin läpi La Fondan nurkan ympäri. Hotelli on hieno myös sisältä. Käsin tehdyt kattokruunut ja huonekalut sekä paikallisten taiteilijoiden työt luovat tunnelmaa.

Vuonna 1925 rautatieyhtiö Atchison, Topeka & Santa Fe Railroad osti hotellin. La Fondasta tuli osa rautatieasemien yhteydessä toimivaa hotelliketjua, johon kuuluvia majoitusliikkeitä kutsuttiin nimellä Harvey House. Vuodesta 1968 asti hotelli on ollut paikallisessa omistuksessa, nykyisille omistajilleen se siirtyi vuonna 2014.

La Fonda on keskustan korkein rakennus ja sen kattobaari onkin yksi parhaita paikkoja ihailla auringonlaskua Santa Fe:ssä. Myös hotellin ravintola La Plazuela on mainio. Kävimme testaamassa niin kattobaarin kuin ravintolankin. Etenkin ravintolasta tykkäsimme kovasti. Söimme siellä mm. törkeän hyvää guocamolea, jonka kokki valmisti pöytämme vieressä.

5. Santa Fe Plaza

Santa Fen keskustan sydän on keskusaukio Santa Fe Plaza. Aukion laidoilla ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Aukion ympäristön savitiilirakennukset luovat hyvin omaleimaisen tunnelman, joka poikkeaa vahvasti muista USA:n kaupungeista. Ei ole vaikea uskoa, että Santa Fe on USA:n toiseksi vanhin kaupunki.

Aukion pohjoislaidalla sijaitsee USA:n vanhin julkinen rakennus, kuvernöörin palatsi, joka valmistui vuonna 1612. Sen edustalla katoksen suojassa voi tehdä löytöjä, mikäli intiaanikäsityöt kiinnostavat. Paikalliset käsityöläiset myyvät töitään, joiden voi luottaa varmasti olevan aitoja. Lisäksi käsityöt ovat edullisempia suoraan tekijältä kuin kaupasta ostettuina.

Kesäisin aukiolle rakennetaan esiintymislava, jossa paikalliset ja myös muualta maasta tulevat artistit esiintyvät. Esityksiä Santa Fe Bandstandilla on joka ilta tiistaista lauantaihin. Konsertit ovat ilmaisia ja niitä järjestetään paikallisten vammaisten ja muiden hoitolaitoksissa asuvien hyväksi.

Olen kirjoittanut erillisen postauksen Santa Fen keskustan savitiilitaloista. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

6. Kalkkarokäärmemuseo

Albuquerquen vanhassakaupungissa sijaitseva kalkkarokäärmemuseo ylpeilee mailman suurimmalla kokoelmalla eri kalkkarokäärmelajeja. Käärmeet ovat esillä terraarioissa. Esillä on myös kaikenlaista käärmeisiin liittyvää informaatiota.

Olen kirjoittanut erillisen postauksen tästä museosta. Lue aiheesta tarkemmin täältä.

7. Albuquerquen vanhankaupungin aukio

Albuquerquen vanhakaupunki muistuttaa Santa Fen keskustaa savitiilitaloineen. Jos et saa Santa Fe:tä mahdutettua matkaohjelmaasi, on Albuquerque hyvä kompromissi sen tilalle. Vanhaankaupunkiin tutustuu helposti muutamassa tunnissa, sillä mielenkiintoinen alue ei ole kovin suuri.

Vanhakaupunki on nykyisin suosittu nähtävyys ja tarjolla onkin paljon matkamuistoja myyviä kauppoja. Joitakin museoita löytyy myös, samoin kuin ravintoloita.

8. El Rancho Hotel

Gallupin kaupungissa sijaitseva El Rancho Hotel valmistui vuonna 1937. Se toimi tukikohtana useiden alueella kuvattujen lännenelokuvien filmiryhmille. Tässä yhteydessä myös useat Hollywood-tähdet ovat majoittuneet hotellissa.

9. El Morro Theatre

Vuonna 1928 valmistunut El Morro Theather sijaitsee Gallupin kaupungissa. Teatterin entisöinti valmistui vuonna 1991 ja siellä esitetään nykyisin elokuvia.

Vaihtoehtoisia nähtävyyksiä

Route 66 kulkee New Mexicon poikki suunnilleen osavaltion keskikohdalta. Olen napannut tähän mukaan pari vaihtoehtoista nähtävyyttä, jotka sijaitsevat reitin eteläpuolelle.

Roswell

Roswell on kaupunki eteläisessä New Mexicossa. Kaupunki on tunnettu vuoden 1947 UFO-tapauksesta kaupungin ulkopuolella. Kaupungissa ja sen liepeillä on tapauksen jälkeen tehty useita UFO-havaintoja. Roswell onkin jonkinlainen UFO-pääkaupunki ja sieltä löytyy paljon UFO-aiheista nähtävää, kuten lentävän lautasen muotoinen McDonald’s-ravintola. Tunnetuin UFO-nähtävyys on Kansainvälinen UFO-museo.

White Sands National Monument

Eteläisessä New Mexicossa sijaitseva kipsihiekkadyynialue White Sands National Monument on ainakin valokuvissa huiman kaunis paikka. Vitivalkoiset dyynit jatkuvat silmänkantamattomiin. Alueen ainoa ongelma on sen sijainti. Paikka on jonkin verran syrjässä Route 66 -reitiltä ja lisäksi sen läheisyydessä sijaitsee armeijan salainen tukikohta, jossa tehtävien kokeiden vuoksi hiekkadyynialue voidaan eristää ilman sen erityisempää etukäteisvaroitusta. Tästä pienoisesta epävarmuustekijästä johtuen me päätimme jättää vierailun seuraavalle reissulle.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – Southwest USA
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: