Route 66 | Matkan suunnittelu | Illinois | Missouri | Kansas | Oklahoma | Texas | New Mexico | Kalifornia | Aikataulu

Arizona on kuin suoraan lännenelokuvista. Kuivaa kumpuilevaa maastoa ja värikkäitä kallioita löytyy joka puolelta. Valtavan kokoisia monihaaraisia saguaro-kaktuksiakin Arizonasta löytyy, joskin niitä etsivän on suunnattava Route 66 -reittiä etelämmäs. Arizonassa on monia muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä varsinaisen reitin ulkopuolelta. Tässä matkaoppaan osassa onkin esiteltynä ehdottomasti suurin joukko reitille kuulumattomia nähtävyyksiä.

Reitti

Arizonan osalta Route 66:n reitti on varsin yksinkertainen. Iso osa reitistä on korvattu Interstatella 40. Ainoa isompi huomioitava kohta on Seligmanin ja Kingmanin välillä. Tällä välillä vanha valtatie on edelleen olemassa ja sen reitti poikkeaa vahvasti Interstaten reitistä. Kun moottoritie kulkee suoraan kohti länttä, tekee Route 66 ison koukkauksen pohjoisen kautta.

Seligmanin ja Kingmanin välillä ei ole ihan hirveästi nähtävää. Kaupungit ovat todella pieniä. Tie on kuitenkin hyvässä kunnossa ja kevyesti liikennöity. Suosittelen tämän pätkän ajamista varsinkin, jos aiot jatkaa Kingmanista Las Vegasin kautta Los Angelesiin. Tarjolla on nimittäin paljolti samanlaista maisemaa kuin tuon Las Vegasin kierroksen vuoksi väliin jäävällä Kalifornian alkuosuudellakin.

Las Vegasista päästäänkin Arizonan Route 66 -osuuden suurimpaan haasteeseen. Tässä osavaltiossa on nimittäin tarjolla todella upeita luonnonihmeitä, jotka valitettavasti ovat pääosin enemmän tai vähemmän etäällä varsinaiselta Route 66:n reitiltä. Harva haluaa jättää esimerkiksi Grand Canyonia väliin. Siksi suosittelenkin varaamaan muutaman ylimääräisen päivän Arizonan osuudelle tiestä.

Alla on kartta Route 66 -reitistä Arizonan läpi. Olen merkinnyt karttaan myös seuraavaksi esittelemäni nähtävyydet. Numerot kartalla vastaavat numeroita nähtävyyksien otsikoissa. Olen myös lisännyt karttaan myöhemmin esittelemäni vaihtoehtoiset nähtävyydet. Ne näkyvät kartassa punaisilla nuolilla merkittyinä. Näitä bonuksia on tällä kertaa aika paljon, sillä Arizona on tällä hetkellä oma ehdoton suosikkiosavaltioni. Ihan kaikissa näistä emme itse ehtineet käymään, mutta harkitsimme kaikkia kyllä vakavasti.

Nähtävyyksiä

Arizona tarjoaa valtavasti nähtävää. Route 66 -reitin ehdottomasti upeimmat luonnonihmeet löytyvät Arizonasta. Tässä osavaltiossa jos missä kannattaa varata aikatauluun hieman löysää varsinaiselta reitiltä poistumiseen. Nähtävää reitin ulkopuolella on nimittäin valtavasti.

1. Petrified Forest National Park

Petrified Forest -kansallispuistossa on kohtalaisen pienellä alueella hyvin monenlaista maisemaa. Kansallispuiston läpi kulkeva tie alkaa ja päättyy Route 66 -reitiltä, joten puistoon tutustuminen ei vaadi sen suurempia poikkeamia. Kansallispuisto on saanut niemensä kivettyneistä puista, joita alueella on niin pienempinä pölleinä kuin ihan isoina runkoinakin. Nämä ennen dinosauruksia kasvaneet puut ovat vulkaanisen tuhkan alle hautauduttuaan mätänemisen sijaan käyneet läpi kemiallisen prosessin, jossa niiden eloperäinen aines on korvautunut mineraaleilla. Lopputulos näyttää erehdyttävästi puulta, vaikka onkin kiveä.

Olen kirjoittanut Petrified Forest -kansallispuistosta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

2. Wigwam Motel

Wigwam Motel on 1930- ja 1940-luvuilla rakennettu motelliketju, joka ehti levittäytyä seitsemään osavaltioon. Majoittuminen tapahtui betonisissa tiipiissä. Nykyisin enää kolme motelleista on toiminnassa. Yksi niistä sijaitsee Holbrookissa.

3. Standin’ on the Corner Park

Winslowin pikkukaupunki on saanut huomiota Eaglesin ensimmäisen hitin Take It Easyn myötä. Laulun sanoissa kun seisoskellaan kadunkulmassa Winslowssa. Laulun kunniaksi kaupunkiin onkin rakennettu Standin’ on the Corner Park, jossa on myös lavastettuna tuokiokuva tuosta laulusta. Kulmauksessa seisoo patsas, joka esittää kitaraan nojaavaa nuorta miestä. Kadun varressa on pysäköitynä punainen avolava, jonka heijastus on maalattu seinään.

Keskellä risteystä on myös todella suurikokoinen katumaalaus. Kun paikasta ottaa kuvan katumaalauksen takaa, näkyy asetelma niin kuin se on tarkoitettu, kuten kuvassa yllä.

4. Meteor Crater

Winslowin länsipuolella voi päästä ihailemaan kraatteria, jonka on saanut aikaan noin 50 metriä halkaisijaltaan kokoisen meteoriitin törmääminen maahan. Kraatteri on yli kilometrin halkaisijaltaan. Meteor Crater on yksityisessä omistuksessa ja sen nähdäkseen on maksettava $18 pääsymaksu. Kraatteria voi ihailla useammalta eri tasanteelta, joista osa on myös katettu. Sadekaan ei siis voi tätä iloa pilata.

Olen kirjoittanut kraatterista myös erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

5. Museum Club

Arizonan suurin hirsirakennus Museum Club Flagstaffissa on rakennettu vuonna 1931. Aluksi se toimi eläintentäyttäjä Dean Eldredgen töitä esittelevänä museona. Sittemmin se on toiminut yökerhona ja esiintymisareenana. Nykyisin siellä esiintyy niin bändejä kuin stand up -koomikoitakin.

6. Grand Canyon Cafe

Vuodesta 1945 asti asiakkaita Route 66:n varrella Flagstaffissa palvellut Grand Canyon Cafe vaihtoi hiljattain omistajaa ja oli remontin vuoksi kiinni kesällä 2016 kaupungissa vierailtuamme. Nyt paikka on kuitenkin taas toiminnassa.

7. Pete’s Route 66 Gas Station Museum

Williamsista löytyy vanha entisöity huoltoasema, joka toimii nykyisin museona. Pete’s Route 66 Gas Station Museum toimi huoltoasemana vuosina 1949-1989.

8. Grand Canyon Railway

Grand Canyon Railway operoi Williamsin ja Grand Canyon Villagen väliä. Tämä on tyylikäs tapa saapua kanjonin eteläreunalle, joskin myös hieman hintava. Sama yritys pitää hotellia ja ravintolaa Williamsissa, joten tarjolla on myös majoituksen ja ruokailut sisältäviä kanjonipaketteja. Halvimmillaan junamatka yhteen suuntaan maksaa aikuisilta $32,50. Junayhteys kanjonille avattiin vuonna 1901.

9. Angel Delgadillo’s Barber Shop

Route 66:n suojelusenkeliksikin kutsutun Angel Delgadillon vanha parturinliike Seligmanissa toimii nykysin vain matkamuistomyymälänä. Angel on 90 vuoden paremmalla puolella, joten hän ei muutoinkaan henkilökohtaisesti osallistu kovin aktiiisesti liikkeensä toimintaan. Angel on tittelinsä ansainnut tekemällä kovasti töitä Route 66:n tunnetuksi tekemisen eteen. Interstaten ilmestyminen nurkille sai hänet sisuuntumaan, kun moni muu liikkeenharjoittaja vastaavassa tilanteessa laittoi vain lapun luukulle. Tämä putiikki on ehdoton Route 66 -klassikko.

Parturintuoli on kyllä nähtävissä, mutta siihen ei enää pääse istumaan.

10. Hackberry General Store

Seligmanin ja Kingmanin välisellä Route 66 -osuudella ei ihan hirveästi ole varsinaista nähtävää. Hackberry General Store on edelleen toimiva kauppa, mutta sen yhteydessä on myös pieni Route 66 -museo. Matkamuistoja on luonnollisesti myös myynnissä.

11. Powerhouse Visitors Center

Vuonna 2001 vanhaan voimalaitokseen Kingmanissa avattu turisti-info ja Route 66 -museo esittelee monenlaista Route 66 -aiheista esineistöä. Vierailimme museossa joulukuussa 2019 ja paikka osoittautui varsin kattavaksi vanhan valtatien Arizonan osuuden esittelyssä. Lisäbonuksena museon alakerrassa on esillä kokoelma sähköautoja vuosien varrelta. Vanhimmat yksilöt ovat yli satavuotiaita. Tämä museo on ihan hyvä vaihtoehto, jos et vielä käynyt muissa vastaavissa museoissa reitin varrella.

12. Locomotive Park

Kingmanin Locomotive Parkissa aivan voimalaitosmuseon vieressä on näytillä vuoden 1928 höyryveturi Santa Fe 3759. Veturi ehti vuoteen 1957 mennessä vetää vaunuja Santa Fen rautatiellä yli 2,5 miljoonan mailin verran. Joulun alla veturi ja sitä ympäröivät puut saavat koristeekseen hienot valot.

13. Oatman

Vanha kaivoskaupunki Oatman lähellä Kalifornian rajaa on siirtynyt enemmän tai vähemmän sujuvasti villinlännen kulissiksi ja turistirysäksi. Kultakaivoksia kaupungin alueella oli toiminnassa vuosina 1915-1941. Kaivostoiminnan päätyttyä kaupunki näivettyi hiljalleen ja 1960-luvulla se oli jo ehta aavekaupunki. Nykyisin siellä on kuitenkin jonkin verran elämää turismin ansiosta.

Kaupungin kieli poskessa nimetyt liikkeet ovat hauskoja ja lisähauskuutta tuovat kaivostoiminnan jäljiltä kaduilla vaeltelevat aasit. Nämä kaivosmiesten työjuhtien jälkeläiset elävät alueella puolivilleinä ja kärttävät turisteilta syötävää.

Ainakin me tykkäsimme Oatmanista. Paikka oli sopivasti vinksahtanut. Matkaa Kingmanista Oatmaniin kertyi noin 45 minuuttia. Oatman on siis ihan kelvollinen päiväretkikohde, vaikka tarkoitus olisikin Kingmanista suunnata seuraavaksi kohti Las Vegasia varsinaisen Route 66 -reitin hetkeksi hyläten.

Olen kirjoittanut Oatmanista myös erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja paikasta, klikkaa tästä.

Vaihtoehtoisia nähtävyyksiä

Arizona on luonnonihmeidensä puolesta ihan omalla tasollaan Route 66:n osavaltioista. Siksi siellä onkin tarjolla paljon upeita nähtävyyksiä, jotka vaavivat pienen tai vähän isommankin poikkeaman varsinaiselta reitiltä. Jokainen Route 66 -matkaaja varmasti vierailee näistä vähintään Grand Canyonilla. Suosittelen kuitenkin tutustumaan muihinkin esittämiini vaihtoehtoihin. Nämä ovat kaikki upeita paikkoja. Ihan kaikissa en ole itse käynyt, mutta kaikkia olen vähintään harkinnut.

Canyon de Chelly

Koillisessa Arizonassa Navajo-intiaanien puoliautonomisella alueella sijaitseva Canyon de Chelly on kohtalaisen tuntematon, mutta silti todella upea kanjoni. Pystysuorat punaiset kalliot eivät ole kuin vähän reilut 200 metriä korkeita, mutta yhtä kaikki maisema on vaikuttava. Jossain määrin maisema oli jopa vaikuttavampi kuin Grand Canyonilla, sillä tältä paikalta ei osannut odottaa mitään. Asiaan vaikutti myös kokemuksen intiimiys, näköalapaikoilla oli kanssamme vain korkeintaan pari muuta turistia. Parhaimmillaan saimme ihailla maisemia ihan kahdestaan.

Canyon de Chelly kuuluu kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen hallintaan, mutta se ei ole virallinen kansallispuisto. Tästä johtuen sinne ei myöskään ole pääsymaksua. Kanjoni sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Route 66:n reitiltä. Läheisessä Chinlen kaupungissa on tarjolla edullista majoitusta. Chinlestä käsin on mahdollista tutustua kätevästi myös seuraavaksi esittelemääni Monument Valleyyn.

Canyon de Chellyyn tutustumiseen ei tarvitse varata paljoa aikaa. Me ehdimme kiertää kanjonin eteläreunan kaikki näköalapaikat reilussa parissa tunnissa. Näköalapaikat ovat lähellä toisiaan. Upeimmat näkymät löytyvät kauimmaiselta Spider Rockin näköalapaikalta. Myös kanjonin pohjoisreunalla on näköalapaikkoja, mutta me emme siellä ehtineet vierailla ukkosmyrskyn vuoksi.

Kanjoniin on mahdollista tutustua myös paremmin ihan pidemmän kaavan mukaan. Lisätietoa löytyy Navajojen kansallispuistojen nettisivuilta.

Olen kirjoittanut Canyon de Chellystä erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Monument Valley

Pohjoisen Arizonan ja eteläisen Utahin alueella sijaitseva Monument Valley on Navajo-intiaanien pyhä paikka. Alueella on kuvattu lukuisia lännenelokuvia, kenties tunnetuimpina niistä John Fordin ohjaamat elokuvat. Laaksossa voi tehdä pienen kierroksen itsenäisesti yleisölle avointa hiekkatietä pitkin, mutta syvemmälle laaksoon päästäkseen täytyy mukaan ottaa Navajo-opas.

Monument Valley on Navajo-intiaanien kansallispuisto. Pääsymaksu alueelle on $20 autokunnalta. Jos autossa on yli neljä henkilöä, täytyy jokaiselta lisähenkilöltä maksaa $6 lisämaksu.

Kansallispuiston alueella sijaitsee The View -hotelli, jossa suurimmasta osasta huoneista on suora näkymä laaksoon. Näkymä on varmasti upea, sillä hotelli sijaitsee todella lähellä ensimmäistä näköalapaikkaa. Seuraavaksi lähin majoituspaikka sijaitsee Utahin puolella Oljato-Monument Valleyssa vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä. Siellä on tarjolla niin hotelli- kuin mökkimajoitustakin Goulding’s Lodgessa. Goulding’s järjestää myös opastettuja kierroksia laaksoon. Halvimmalla pääsee majoittumalla johonkin Chinlen kaupungin motelleista. Chinlestä on noin kahden tunnin ajomatka Monument Valleyyn.

Olen kirjoittanut Monument Valleysta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Horseshoe Bend

Pohjoisessa Arizonassa Pagen kaupungin lähellä sijaitseva Horseshoe Bend on hevosenkengän muotoinen mutka Coloradojoessa. Paikasta tekee hienon kanjoni, jossa joki kulkee paikalla. Kallion reuna on 300 metrin korkeudella joen pinnasta. Pagen kaupungin lähellä sijaitsee myös seuraavaksi esittelemäni vaihtoehtoinen nähtävyys Antelope Canyon.

Antelope Canyon

Epätodellisen näköinen värikäs ja aaltoileva Antelope Canyon sijaitsee Pagen kaupungin lähellä pohjoisessa Arizonassa. Kanjoni on Navajo-intiaanien puoliautonomisella alueella, mistä johtuen kanjoniin ei pääse vierailemaan vapaasti. Tarjolla on vain opastettuja kierroksia, lisätietoja täältä.

Instagramista luin kuitenkin lähellä Antelope Canyonista sijaitsevasta sivukanjonista, joka näyttää paljon varsinaiselta kanjonilta. Tähän kanjoniin ei tarvitse opasta. Ainakin kuvissa se näytti yhtä hienolta kuin alkuperäinen, vaikka onkin ilmeisesti vähän leveämpi. Mikä parasta, tässä kanjonissa ei ollut muita turisteja tungokseksi asti. En mene tästä paikasta takuuseen, mutta voit katsoa kuvan ja lukea tarkemmin Instagramista. Enemmän Antelope Canyonia muistuttava kuva löytyy täältä.

Grand Canyon

Mahtavan Coloradojoen kaivertama Grand Canyon on varmasti melkein jo laskettavissa Route 66 -nähtävyydeksi, vaikka se ei reitille oikeasti osukaan. Tuskin kukaan jättää tätä upeaa luonnonihmettä näkemättä. Lähimpänä kanjonia Route 66 kulkee Williamsin kaupungin kohdalla. Siitä on kanjonin eteläreunalle vielä noin tunnin ajomatka. Vähemmän turistipitoiselle pohjoisreunalle halajavan on varauduttava paljon pidempään poikkeamaan reitiltä.

Olen kirjoittanut Grand Canyonista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Phoenix

Arizonan pääkaupunki Phoenix ei komeile vierailluimpien kaupunkien listalla. Silti kaupungilla on paljon tarjottavaa turisteille. Keskusta on varsin kompakti ja helposti jalkaisin haltuunotettava. Aavikon kasveja esittelevä Desert Botanical Garden löytyy hieman keskustan ulkopuolelta. Samoin keskustan ulkopuolella sijaitsee Scottsdalen vanhakaupunki, joka oikeasti ei ole kovinkaan vanha, mutta silti ihan hauska vierailukohde.

Ainakin meille kuitenkin upein Phoenixin nähtävyyksistä oli matka sinne pohjoisemmasta Arizonasta. Noin tunti ennen kaupunkiin saapumista kumpuileva Arizonan autiomaa esitteli ihan uuden kasvin, valtavan saguaro-kaktuksen. Näitä valtavan kokoisia monihaaraisia kaktuksia oli pian joka puolella ympärillä loputtoman paljon. Näitä olimme odottaneet näkevämme, sillä onhan tuo saguaro varsinainen Arizonan symboli. Paljon muita kaktuksia olimmekin jo nähneet, mutta saguaroja kasvaa vain etelässä.

Olen kirjoittanut Desert Botanical Gardenista erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Saguaro National Park

Jos valtavat saguaro-kaktukset kiinnostavat, on niiden ihailuun paras paikka Saguaro National Park, ihan näille upeille kaktuksille omistettu kansallispuisto. Puisto koostuu kahdesta osasta, jotka sijaitsevat Tucsonin kaupungin länsi- ja itäpuolella. Molemmilla alueilla on kaktuksia aivan loputtomasti. Tarjolla on eri pituisia vaellusreittejä, jotka vievät lähelle noita näyttäviä jättiläisiä. Pelkästään kaktuksia nähdäkseen ei kuitenkaan ole pakko jaksaa Tucsoniin asti, sillä näitä upeita kasveja voi nähdä paljon jo Phoenixin ympäristön kukkuloilla.

Sedona

New Age -hippien keskus Sedona tarjoaa onneksi muutakin kuin regressioterapiaa. Kaupungin ympäristön punaiset kalliot ovat lajissaan Arizonan, ja kenties koko maailman, upeimpia. Kaupungin keskusta sijaitsee kirjaimellisesti näiden kallioiden kainalossa.

Sedonan erikoisuus ovat liikenneympyrät, joita pidetään suurena kummajaisena USA:ssa. Kannattaa muistaa, että jenkkiläiset eivät oikein osaa käyttää näitä ympyröitä, joten pieni varovaisuus on paikallaan.

Keskustan eteläpuolella sijaitsevalla Pyhän Ristin kappelilla kannattaa käydä piipahtamassa jo pelkkien maisemin vuoksi. Kappeli sijaitsee kallioiden välissä varsin hienossa paikassa. Itse kappeli ei ehkä erikoista sijaintiaan lukuunottamatta ole kummoinen.

Sedonan lentokentälle vievän tien varresta löytyy näköalapaikka, josta alempi kuva on otettu. Kuvassa näkyy paikalle auringonlaskua seuraamaan tullutta väkeä. Paikka on tähän aikaan suosittu, mutta näkymä on kyllä upea muinakin vuorokaudenaikoina. Meille sattui auringonlaskun ajaksi vielä lisäbonukseksi upea ukkonen. Se riehui kaupungin toisella puolella kohoavien kallioiden takana, joten emme itse kastuneet, mutta saimme ihailla salamointia. Pilvet myös toivat auringonlaskun värit hienosti esille.

Hooverin pato

Coloradojoen kahlitseva Hooverin pato sijaitsee Black Canyonissa Arizonan ja Nevadan osavaltioiden rajalla. Pato oli yksi 1930-luvun suuren laman aikaisia jättiprojekteja. Patoa oli rakentamassa tuhansia ihmisiä ja se valmistui 1936. Patoon voi tutustua omatoimisesti joko läheiseltä sillalta käsin tai ihan lähietäisyydeltä. Padon yli voi kävellä tai ajaa autolla, mutta kannattaa huomioida että tie on nykyisin umpikuja. Padon toiminnasta enemmän kiinnostuneille on myös tarjolla opastettuja kierroksia.

Olen kirjoittanut Hooverin padosta erillisen postauksen. Jos haluat lisätietoja, klikkaa tästä.

Las Vegas

Las Vegas ei toki sijaitse Arizonassa, mutta yleensä juuri Arizonan etapilta Route 66 -reitillä tapahtuu poikkeaminen Las Vegasiin. Vegas ei siis kuulu Route 66:n reitille, mutta varmaan suurin osa Route 66 -matkaajista sinne pistäytyy.

Tie Las Vegasiin käy Kingmanin kautta. Kingmanissa Route 66 jää taakse ja matka jatkuu tietä 93 luoteeseen päin. Matkalle osuu myös edellä esittelemäni Hooverin pato. Las Vegasista on kätevintä jatkaa Los Angelesiin päin Interstatea 15 pitkin. Paluun Route 66 -reitille voi tehdä kätevimmin Kalifornian Barstowissa, jonka kohdalla Route 66 ja Interstate kohtaavat.

Lähteet

Kirjoja:

  • Lonely Planet – Southwest USA
  • Lonely Planet – Las Vegas Encounter
  • Lonely Planet – Route 66 Road Trips
  • Here It Is!

Nettisivuja: