Eteläisessä Kaliforniassa sijaitseva Joshua Treen kansallispuisto on liki 3200 neliökilometrin kokoinen palanen autiomaata. Kansallispuisto on parhaiten tunnettu nimikkopuistaan, joiden suomenkielinen nimi on joosuanjukka. Tämä parsakasveihin kuuluva jukkapalmun sukulainen onkin varsin mielenkiintoinen ilmestys. Ei ihme, että autiomaan läpi kulkeneet mormonit näkivät puissa kädet kohotettuina viittoilevan Joosuan. Näin tuli nimi kasville. Lähin isompi kaupunki on San Bernardino lännen suunnassa. Majoituksen kannalta kätevä on myös Palm Springs, joka sijaitsee vielä lähempänä kansallispuistoa.

Tämä suuri vuonna 1994 perustettu kansallispuisto sijaitsee kahden autiomaan välimaastossa. Läntinen osa puistosta kuuluu Mojaven autiomaahan, joka on korkeammalla merenpinnasta, ja on siten ilmastoltaan viileämpi. Puiston itäosa puolestaan on matalammalla sijaitsevaa Coloradon autiomaata. Joosuanjukka viihtyy erityisesti Mojaven autiomaan puolella viileämmässä ilmastossa. Puut kasvavat paikoin mätsäisen tiheässä, kun taas toisin paikoin niitä on vain harvakseltaan.

Me piipahdimme Joshua Treen kansallispuistossa juuri tuolla länsipuolella. Saavuimme puistoon sen läntiseltä sisäänkäynniltä, joka sijaitsee Joshua Treen pikkukaupungissa. Ainakin elokuun alkupäivinä viileydestä ei ollut tietoakaan, lämpötila oli 40 asteen paremmalla puolella. Sää ei siis ollut varsinaisesti suosiollinen vaelluspolkujen koluamiseen. Vierailumme jäikin lopulta lyhyeksi. Kävimme kuitenkin kansallispuiston sisäpuolella ja maksoimme $30 pääsymaksun. Pääsymaksu riittää koko autokunnalle ja on voimassa seitsemän päivän ajan. Tarkemmat tiedot pääsymaksuista löytyvät täältä.

Oikein innokas vierailija voi hankkia $55 hintaisen vuosikortin, jolla voi vierailla Joshua Treen kansallispuistossa vuoden ajan. Ympäri Yhdysvaltoja eri kansallispuistoissa kiertelevä roadtrippailija puolestaan voi hyötyä America the Beautiful -kortista, joka $80 hinnalla oikeuttaa pääsyyn kaikkiin USA:n kansallispuistoihin vuoden aikana. Molemmat näistä korteista kelpaavat koko autokunnalle.

Vaikka Mojaven autiomaan puolikaan kansallispuistosta ei erityisen vehreää aluetta ole, on kasvillisuus vielä köyhempää Coloradon autiomaan puolella. Tarjolla on lähinnä pientä pensaikkoa ja kaktuksia. Poikkeuksen muodostavat alueen viisi keidasta, joissa kasvaa myös palmuja.

Kansallispuiston tarjoamista mahdollisuuksista nauttimiseen kannattaa varata jokin muu vuodenaika kuin kesä. Tosin talvikaan ei välttämättä ole paras aika, koska tuolloin huono sää voi johtaa ainakin osan puistosta sulkemiseen. Kansallispuistossa on tarjolla monia vaelluspolkuja, kallioita kiipeilijöille sekä leirintäalueita luonnon helmassa majoittumiseen. Kansallispuistoja hallinnoivan NPS:n sivuilta löytyy paljon tietoa aiheesta. Klikkaa tästä halutessasi lisätietoja.

Meidän vierailumme Joshua Treen kansallispuistossa jäi siis lopulta hyvin lyhyeksi. Korkean lämpötilan lisäksi vierailuamme lyhensi halumme päästä ajoissa seuraavaan majapaikkaamme Palm Springsiin. Vierailumme tarkoituksena oli oikeastaan vain nähdä näitä erikoisia puita. Tosin tähän ei olisi tarvittu vierailua kansallispuiston alueelle, lähiseudun kukkulat kun ovat joosuanjukkia täynnä muutoinkin. Olisi kiva päästä vierailemaan kansallispuitossa vähän viileämmällä säällä. Nähtävää tällä valtavalla alueella on kuitenkin paljon.

Muut kirjoitukset aiheesta Kalifornia:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *