Viikko sitten kirjoitin paikoista, joihin olen palannut, osaan useitakin kertoja, vaikka aluksi arvelin ensimmäisen vierailun jäävän viimeiseksi (ks. Viisi paikkaa, joihin en uskonut palaavani). Tällä kertaa vuorossa on viisi paikkaa tai maata, joissa olen käynyt vain kerran tai kahdesti, mutta joihin haluaisin kovasti palata.
Joukkoon mahtuu hyvin erilaisia kohteita, jotka jakautuvat myös maantieteellisesti eri puolille maailmaa. Kohteiden rajaaminen viiteen on pikkuisen epäreilua, koska todellisuudessa uusintavierailun arvoisia paikkoja on vaikka kuinka paljon. Minä kun en ole kovin monessa paikassa käynyt useita kertoja ja liki kaikista vierailemistani paikoista olen vähintään sen verran tykännyt, että uusintavisiitti kiinnostaisi. Silti halusin pitää listan kompaktina. Kohteiden järjestys on summittainen.
1. Texas
Edellinen Jenkki-roadtripimme (ks. Route 66 roadtrip 2016) vei meidät vihdoin manner-USA:n suurimpaan osavaltioon Texasiin. Tämän valtavan alueen koluamiseen olisi tarvittu paljon enemmän aikaa kuin käytössämme ollut muutama päivä, mutta jo tuossa ajassa ehdimme ihastua. Niin teiden varsilla avautuvat huimat silmänkantamattomiin jatkuvat peltomaisemat kuin toinen toistaan mielenkiintoisemmat suurkaupungit herättivät mielenkiinnon. Myös moni Route 66 -tien uneliaista pikkukaupungeista houkutteli lyhyelle visiitille.
Texasin suurkaupungeista ehdimme piipahtaa Houstonissa, Austinissa ja Dallasissa. Ensin mainitussa tosin piipahdimme vain kaupungin laidalla sijaitsevassa avaruuskeskuksessa (ks. Houstonin nähtävyyksiä – Space Center Houston). Tällä osavaltion suurimmalla ja USA:n neljänneksi suurimmalla kaupungilla olisi varmasti muutakin tarjottavaa. Uusintavisiitille olisi siis selvästi tilausta.
Austinissa majoituimme kahden yön ajan. Tämä texasilaiseksi selvästi hieman erilainen yliopistokaupunki vaikutti todella mielenkiintoiselta. Etenkin lihansyöjälle Austin on todellinen taivas. Kaupungissa ja sen lähitienoilla kun texasilainen hitaasti smokerissa haudutettu bbq-ruoka on hioutunut huippuunsa. Seuraavalla vierailulla käymme koluamassa ruoan perässä varmasti myös lähitienoon pienempiä kaupunkeja. Myös sillan alla majaansa pitävän USA:n suurimman urbaanin lepakkopopulaation iltalento oli mielenkiintoista nähtävää (ks. Austinin nähtävyyksiä – Congress Avenuen sillan lepakot).
Dallas päätyi vierailukohteeksi ihan puhtaasti siksi, että se nyt vain oli nimeltä tuttu. Yhden päivän vierailulla näimme lopulta varsin vähän, sillä pari päivää aiemmin sattuneen ampumatapauksen vuoksi osittain suljettu keskusta teki liikkumisen haastavaksi. Pääkohteemme oli presidentti Kennedyn salamurhasta kertova museo (ks. Dallasin nähtävyyksiä – Sixth Floor Museum). Toivottavasti seuraavalla kerralla meillä on pikkuisen parempi tuuri.
Vaikka nämä jo vierailemamme kohteet houkuttelevat uudelle visiitille, on Texasissa myös valtavasti vielä meille vieraita alueita, joihin mieluusti tutustuisimme. Suurista kaupungeista San Antonio olisi kiva nähdä ja länsiosan vuoristoseudultakin löytyisi varmasti mielenkiintoisia vierailukohteita. Meksikon rajan tuntumassa sijaitseva El Paso kiehtoo myös.
Lisää aiheesta:
Route 66 roadtrip 2016, osa 11: Austin
Route 66 roadtrip 2016, osa 12: Dallas
Route 66 roadtrip 2016, osa 14: Texas
2. Singapore
Singaporessa vierailimme lyhyesti neljä vuotta sitten Kaakkois-Aasian kiertomatkamme (ks. Kaakkois-Aasian kiertomatka 2015) yhteydessä. Kaupunkivaltio sijaitsi sopivasssa paikassa reitin kannalta ja sinne oli tarjolla suora lentoyhteys Suomesta. Etukäteen tekemäni taustatutkimus jo paljasti Singaporen todella mielenkiintoiseksi kohteeksi ja sellaiseksi se lopulta osoittautuikin.
Kaupunki on maineensa veroinen niin siisteyden kuin ilmastonsakin osalta. Kuuma ja kostea sää sopi meille mainiosti. Mitä nyt kameralla ei pystynyt ottamaan kuvia puoleen tuntiin ilmastoidusta sisätilasta ulos siirryttäessä. Linssi pysyi huurussa, kunnes se ehti lämmetä lähelle ulkoilman lämpötilaa.
Aasialaiseksi suurkaupungiksi Singaporessa oli häkellyttävän helppoa liikkua. Opasteet olivat todella hyvällä tasolla, metroverkko erittäin kattava ja autoliikenne liki olematonta. Kun vielä hawker centereiden tarjoama ruokakin oli naurettavan halpaa ja hyvää, ei tästä tropiikin metropolista voinut olla pitämättä.
Vierailumme jäi lopulta niin lyhyeksi, että monia mielenkiintoisia paikkoja jäi näkemättä. Myös legendaarinen Singapore Sling jäi maistamatta. Onneksemme Singapore komeilee tällä hetkellä yhden lähitulevaisuudessa edessä olevan reissun suunnitelmissa mukana. Mitään varauksia ei kuitenkaan ole vielä tehty.
Lisää aiheesta:
Kaakkois-Aasian kiertomatka 2015, osa 1: Singapore
3. Kambodža
Päädyimme vierailulle Kambodžaan kuusi vuotta sitten maan pääkaupunki Phnom Penhissä tuolloin asuneen ystävämme kutsumina. Esitietoni maasta olivat todella heikot. Tiesin jotain pientä maan sotaisasta historiasta, mutta moni muu asia selvisi vasta matkaopaskirjaa lukemalla. Häpeäkseni joudun tunnustamaan, että esimerkiksi Angkorin upeat temppelit olivat minulle täysin tuntemattomia.
Ensimmäisellä vierailullamme ehdimme tutustua vain pääkaupunkiin. Phnom Penh osoittautui mielenkiintoiseksi sekoitukseksi uutta ja vanhaa. Käynnissä oleva nopea kehitys näkyi korkeuksia kohti kurkottavina uusina rakennusprojekteina. Näiden vieressä saattoi edelleen olla puusta rakennettuja hökkeleitä. Historia Ranskan siirtomaana näkyi myös, joskin siirtomaa-aikaiset talot olivat varsin rähjäisessä kunnossa.
Kuulemma vielä joku vuosi sitten kaupungissa ei ollut lainkaan päällystettyjä teitä. Nyt emme muita löytäneetkään. Jotain pientä oli kuitenkin vielä tekemättä. Esimerkiksi katuvaloja ei ollut ihan suurimpia väyliä lukuunottamatta lainkaan. Jalkakäytäviäkään ei juuri näkynyt, ja jos näkyikin, olivat ne lähinnä mopojen käytössä. Jalan liikkuminen oli todella lyhyitä pätkiä lukuunottamatta haastavaa, joten käytännössä ajelimme koko ajan tuk-tukilla. Liikenne oli muutoinkin melkoisen hektistä ja kadun ylitys todellinen pelkokerrointehtävä.
Vaimoni kävi piipahtamassa Phnom Penhissä vielä uudemman kerran. Yhdessä palasimme Kambodžaan reilut kaksi vuotta ensimmäisen vierailun jälkeen. Sillä kertaa kohteena olivat nimenomaan Angkorin temppelit, joihin tutustumisen kannalta kätevin kohde on Siem Reap. Tämä pieni kaupunki onkin maan tunnetuin turistikohde. Viidakon kätköissä lymyilevät tuhat vuotta vanhat temppelit olivatkin todella upeita.
Haluaisin ehdottomasti vierailla Kambodžassa vielä uudemman kerran. Pääkaupunki Phnom Penhissä vierailu kiehtoisi siinä mielessä, että olisi hauska kokeilla miltä kaupungissa liikkuminen tuntuu nyt kun ystävämme ei enää asu siellä. Joutuisimme luovimaan haastavassa liikenteessä ihan kahdestaan. Siem Reapissa puolestaan haluaisin jatkaa Angkorin temppelialueen tutkimista. Kaikkia paikkoja kun ei mitenkään ehtinyt kolmessa päivässä kiertämään.
Näiden jo tuttujen kohteiden lisäksi Kambodžassa on myös paljon muutakin mielenkiintoista. Minua kiehtoisi kovasti päästä tutustumaan Kampotiin, joka on tunnettu pippureistaan. Olen ostanut aina Kambodžassa käydessäni kotikeittiöön käytettäväksi Kampotin mustapippureita, joista tykkään todella paljon. Kampotin lisäksi eteläisessä Kambodžassa kiinnostaa rantakohde Kep, jonne ilmeisesti pahin massaturismi ei vielä ele ennättänyt. Kambodžan saarista olen myös lukenut hyvää, mutta koska en varsinaisesti ole pelkkien rantakohteiden ystävä, saattavat ne jäädä väliin.
Lisää aiheesta:
Kaakkois-Aasian kiertomatka 2015, osa 3: Siem Reap
4. Key West
Vierailimme Floridan eteläkärjessä sijaitsevassa Key Westissä liki tasan kolme vuotta sitten Floridan roadtripin yhteydessä (ks. Florida roadtrip 2016). Kaupunki hurmasi meidät välittömästi. Rentotunnelmainen trooppinen saari ei voi mitenkään olla kovin vastenmielinen paikka. Kun vielä kyseessä on ihan oikea kaupunki, eikä niinkään pelkkä rantakohde, alkavat palaset loksahtaa paikoilleen.
Meidän Floridan vierailumme aikana sää ei kaikin osin suosinut ja yllätykseksemme juoduimme liikkumaan osan matkasta takki päällä viileydestä johtuen. Yksi siirtymätaival eteni kovin hitaasti rankkasateen ruuhkauttaessa moottoritien. Tämäkin korosti Key Westin viehätystä. Trooppisen saaren illassakaan ei takille tai pitkille housuille ollut tarvetta. Vierailun ainoa negatiivinen puoli olikin sen lyhyt kesto. Helposti olisimme voineet viettää Key Westissä kokonaisen viikon. Seuraavalla kerralla varaammekin enemmän aikaa.
Lisää aiheesta:
Florida roadtrip 2016, osa 6: Key West
5. Napoli
Eteläisen Italian Napoli herättää ihmisissä monenlaisia tunteita. Etukäteen meille sekä kehuttiin että haukuttiin tätä kaupunkia. Joku meni sanomaan sitä rumaksi. Paikan päällä en voinut kuin ihmetellä, oliko hän käynyt ihan jossain muualla. Meistä molemmista kun Napoli oli mitä viehättävin. Tokihan vanhat rakennukset eivät olleet ihan tip-top-kunnossa, mutta pieni ränsistyneisyys toi mieleen vaikkapa Lissabonin, josta myöskin pidimme kovasti.
Napolin vanhankaupungin kapeat kujat ovat todella kiehtovia. Siellä jos missä näkee paikallista elämää, sillä monien muiden kaupunkien vastaavista alueista poiketen Napolin vanhakaupunki on maltillisen hintainen asuinalue. Pelkkien hotellien ja turistinhoukuttimien sijaan nähtävillä on siis myös kuivumassa roikkuvia pyykkejä ja muita arkisen elämän merkkejä. Viihdyin näillä kujilla mainiosti, mutta en välttämättä majoittuisi aivan tämän alueen keskellä.
Vaarallisen ja roskaisen kaupungin maineelle emme löytäneet katetta. Tosin emme luuhanneet kujilla yömyöhään. Viikonloppuisin väkeä oli kuitenkin vielä puoliltaöin liikkeellä vauvasta vaariin ja tunnelma oli hyvin rauhallinen. Turisteja toki pyöri mukana, mutta suurin osa väestä oli paikallisia.
Napoli on tunnettu myös pizzoistaan. Tämä Italian parhaiten tunnettu ruoka on juuri Napolista kotoisin. Kaupungista löytyy edelleen 1700-luvulta asti yhtäjaksoisesti toimineita pizzerioita. Pizzoja on itse asiassa Napolissa valmistettu jo ennen kuin tomaatti saapui uudesta maailmasta Eurooppaan. Vasta tomaatin myötä kuitenkin nykyaikainen pizza sai syntynsä. En laisinkaan ihmettele napolilaisen pizzan buumia, joka on viime vuosina laskeutunut myös Helsinkiin. Ainakin minä löysin tästä versiosta pizzasta oman suosikkini. Voisin palata Napoliin jo pelkästään pizzan vuoksi.
Lisää aiheesta:
Etelä-Italian roadtrip 2017, osa 5: Napoli
Tällaisiin viiteen kohteeseen päädyin, vaikka todellisuudessa lista olisi paljon pidempi. Jo pelkästään USA:sta löydän helposti viisi kohdetta, joihin haluaisin palata. Yritin nyt kuitenkin painottaa kohteita, joihin paluu voi hyvinkin olla käsillä ihan lähivuosina. Onko sinulla mielessäsi joitain paikkoja, joihin haluaisit ehdottomasti tutustua tarkemmin?